NOS Nieuws

Duizenden in Dresden voor en tegen Pegida

  • AFP
    Duizenden mensen demonstreren in Dresden
  • AFP
    De betoging van Pegida trekt duizenden mensen
  • AFP
    Pro-Pegida-betogers willen geen 'vreemdeling in eigen land' zijn
  • Jeroen Wollaars / NOS
    De pro-Pegidamenigte in Dresden
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Pro-Pegida-betogers in Dresden
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Pro-Pegida-betogers in Dresden
  • EPA
    Demonstratie van Pegida tegen trekken ook altijd tegenbetogingen

In een regenachtig Dresden hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor én tegen Pegida, een beweging die betoogt tegen de 'islamisering' van Duitsland. Volgens de politie in Dresden waren zo'n 15.000 mensen uit het hele land naar de Oost-Duitse stad gekomen.

De betogers riepen leuzen en droegen spandoeken met teksten als 'Wir sind das Volk', daarmee verwijzend naar de volksprotesten in Dresden die meer dan 25 jaar geleden leidden tot de val van de Muur. De voor- en tegenstanders werden door de politie uit elkaar gehouden. Volgens de Sächsische Zeitung waren er ongeveer 4000 tegendemonstranten.

Het was de elfde keer dat er in Dresden door Pegida-aanhangers werd betoogd. Tijdens een bijeenkomst op een groot veld werd bondskanselier Merkel uitgefloten omdat zij zich in haar nieuwjaarstoespraak tegen Pegida had gekeerd.

'Wij zijn het volk, wij zijn het volk'

Ook in ander Duitse steden gingen voor- en tegenstanders de straat op. In Keulen had het bestuur van de Dom besloten om de lichten uit te doen uit protest tegen Pegida. Het kerkbestuur wilde niet dat de verlichte Dom een decor zou zijn voor wat in de ogen van het bestuur een racistische betoging is. De burgemeester voerde een tegendemonstratie aan.

'Wandeling'

Elke maandag sinds oktober houden aanhangers van Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) een 'wandeling' in de Oost-Duitse stad. Dat werd in de loop van de maanden overgenomen in andere Duitse steden. De bijeenkomsten trokken vrijwel altijd ook tegendemonstraties van mensen die vinden dat Pegida racistisch is en vreemdelingenhaat aanwakkert.

De voor- en tegenbetogingen, die vorig najaar begonnen, verlopen over het algemeen vreedzaam.

Islamisering van Duitsland

Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (waarmee Europa wordt bedoeld)) is in oktober 2014 opgericht op Facebook door de 41-jarige Lutz Bachmann. De pagina heeft meer dan 200.000 likes.

De groepering strijdt tegen de 'islamisering' van Duitsland. Critici, onder wie bondskanselier Merkel, beschuldigen Pegida van racisme en vreemdelingenhaat, maar de groep zelf distantieert zich hiervan. Wel lopen bij 'wandelingen' van Pegida rechts-extremisten mee.

'Ik wil geen islamisering in Duitsland'

Pegida zet zich naar eigen zeggen in voor een 'christelijk mensbeeld', maar de kerken in Duitsland verwerpen dat eveneens. Ze noemen de standpunten van Pegida 'racisme vermomd als religie'. Volgens de kerken gebruikt Pegida angst voor islam om vluchtelingen en buitenlanders zwart te maken. Pegida spreekt op zijn beurt van een lastercampagne door de Duitse kerken.

'Pegida doorbreekt Taboe'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl