Aanhouding in Rotterdam, in een onderzoek naar crimineel geld
NOS Nieuws

7 miljoen onderschept bij illegale bankiers Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft vorig jaar ruim 7 miljoen euro in beslag genomen bij illegale bankiers en koeriers. Dat blijkt uit het eerste jaaroverzicht van de politie in de Maasstad over illegaal bankieren.

Drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren verplaatsen hun opbrengsten buiten de officiële kanalen om. Vanuit winkels, bedrijven of woningen worden bankzaken gedaan zonder dat de bovenwereld dat in de gaten heeft.

De onderschepte 7 miljoen euro zijn volgens de politie een topje van de ijsberg. Bij tal van acties werden tientallen criminelen aangehouden. Er werden onder meer invallen gedaan in winkels die als dekmantel dienden voor illegale geldstromen.

Opvallende aanhouding

Een opvallende aanhouding was die van een 53-jarige Rotterdammer op 11 november 2014. Hij wordt ervan verdacht dat hij een landelijke winkelketen misbruikte als dekmantel. Zonder dat de keten ervan op de hoogte was, zou hij vanuit een filiaal in Rotterdam niet alleen als gewone werknemer, maar ook als illegale bankier hebben gewerkt.

De man is weer op vrije voeten en moet later voor de rechter verschijnen.

Vorig jaar zomer

De Rotterdamse politie richtte vorig jaar zomer een speciaal team op in de strijd tegen illegaal bankieren. Daarom kan er geen vergelijking worden gemaakt met de onderschepping van crimineel geld in 2013, zegt een woordvoerder.

De politie heeft een filmpje gemaakt waarop te zien is hoe de illegale geldhandel wordt aangepakt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl