NOS Nieuws

Eerste vonnissen in supersnelrecht Oud en Nieuw

  • ANP
    Een scooter en een glijbaan smeulen nog na op 1 januari

In Den Haag zijn vanmiddag tijdens supersnelrechtzittingen de eerste verdachten veroordeeld. Opvallend was dat de rechter in de uitspraken de eis van het Openbaar Ministerie bijna ongewijzigd overnam.

De toon van de rechter en de manier waarop zij de uitspraken formuleerde, toonden volgens NOS-verslaggever Paul Sanders aan dat geweld tegen hulpverleners tijdens Oud en Nieuw niet wordt getolereerd.

Autobrand

Er komen deze week acht zaken voor de supersnelrechter, waarvan er vijf vandaag zijn behandeld. De andere drie volgen morgen. Allemaal draaien ze om misdragingen tijdens de jaarwisseling.

Een 18-jarige Hagenaar werd veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het medeplegen van brandstichting. Samen met drie anderen stak hij op Oudejaarsavond met terpentine en vuurwerk de auto van een buurvrouw in brand. Videobeelden daarvan werden in de rechtszaal vertoond. De drie andere verdachten zijn nog niet opgepakt.

Ook moet hij 1000 euro betalen aan zijn gedupeerde buurvrouw en krijgt hij een uitgaansverbod voor de komende twee jaarwisselingen. De verdachte moet direct de cel in.

Kopstoot

Gelijktijdig met de zaak van de 18-jarige Hagenaar werd in een andere zaal een tweede zaak behandeld. Een 27-jarige Hagenaar stond daar terecht voor het gooien van vuurwerk naar de politie. De zaak is aangehouden voor nader onderzoek. De verdachte mag het vervolg van de zaak, op 28 januari, in vrijheid afwachten.

Ook een andere zaak is aangehouden. Daarin stond een 20-jarige Katwijker voor de rechter die bij zijn aanhouding een agent een kopstoot zou hebben gegeven. Hij was naar een evenement gegaan in een horecagelegenheid waar hij niet mocht komen.

Wegens eerdere incidenten had hij een horecaverbod. Toen hij door beveiligers buiten werd gezet en aan de politie werd overgeleverd verzette hij zich hevig, waarbij hij een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een van de agenten.

Volgens de verdachte was die kopstoot niet met opzet. Omdat de verklaringen van de betrokken agenten niet overeenkomen besloot de rechter de zaak aan te houden tot komende vrijdag. Dan worden ook de drie agenten gehoord. De verdachte blijft tot die tijd in zijn cel.

In de volgende zaak werd een 28-jarige man veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, voor het gooien van (illegaal) vuurwerk naar de politie. De man zei dat hij het vuurwerk niet met opzet naar de agenten had gegooid en dat hij er veel spijt van had, maar werd niet geloofd. De rechter oordeelde dat hij schuldig was aan een poging tot zware mishandeling van agenten. Ook hij mag de komende twee jaarwisselingen niet op straat komen.

In de laatste zaak eiste de rechter tien dagen gevangenisstraf tegen een 37-jarige man uit De Lier die twee keer agenten bedreigde. Voor de eerste bedreiging werd hij vrijgesproken, voor tweede bedreiging, in een politiebus, kreeg hij de celstraf opgelegd. Volgens de rechter had deze zaak niets te maken met Oud en Nieuw, vandaar de lagere straf.

Alleen in Den Haag wordt deze week supersnelrecht toegepast. Andere arrondissementen hebben geen verdachten die in aanmerking komen voor zo'n zitting, omdat de zaken die daar spelen te ingewikkeld zijn. Bij supersnelrecht moeten zaken eenvoudig te bewijzen zijn.

Dit jaar zijn tijdens de jaarwisseling 377 mensen opgepakt en overgedragen aan het OM. Dat zijn er veel minder dan de 615 vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl