Jihadstrijders

'Je wil niet dat je kind dood terugkomt'

"Ik sprak een vrouw die zei dat ze aangifte had gedaan, maar de politie zei dat ze morgen moest terugkomen." Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMO) begint vandaag met een hulplijn voor ouders van radicaliserende jongeren. Het NOS Radio 1 Journaal sprak met Farid Azarkan van het SMO.

Met wat voor zorgen zitten ouders?

"Zij zien dat het gedrag van hun zoon of dochter verandert. Ze proberen instanties te bereiken die ze niet kunnen bereiken, of niet kennen. Elke ouder wil dat zijn of haar kind veilig is en hier blijft. Daarmee hebben ze ons al meerdere keren benaderd. We willen ze een alternatief bieden voor andere hulp en kijken of we ouders direct kunnen bijstaan."

Over wat voor tekenen hebben we het dan?

"Ik sprak een vrouw van wie de zoon is vertrokken. Ze vertelde dat haar zoon in de periode daarvoor veel weg was sinds hij een ov-jaarkaart had. Dan zei hij tegen haar dat hij ging voetballen of zwemmen. Dan kwam hij laat terug en was hij afwezig bij het eten en trok zich terug op zijn kamer. Ook zegt ze dat hij veel op YouTube naar bepaalde filmpjes keek en dat ze steeds minder tot hem kon doordringen."

Wat voor hulp kunt u bieden?

"Dat kan van alles zijn. We gaan bijeenkomsten organiseren over het gedrag van hun kinderen en hoe ze dat kunnen herkennen. We gaan kijken of we samen met de ouders bepaalde hulpinstanties kunnen bereiken. Ik sprak een vrouw die zei dat ze aangifte had gedaan, maar dat de politie zei dat ze morgen maar moest terugkomen omdat het geen prioriteit heeft. Dat kan natuurlijk niet."

Zijn ouders wel bereid om hulp aan te nemen?

"Als je als ouder het idee hebt dat je zoon of dochter op het punt staat om te vertrekken, dan is alle hulp welkom. Dan gaat het niet over schaamtegevoel, dan ben je bereid om zoveel mogelijk hulp te accepteren om ervoor te zorgen dat je kind niet dood terugkomt."

U wilde niet wachten op hulp vanuit de overheid?

"De overheid heeft een andere rol. We vinden dat het vanuit eigen kracht moet. We zien dat 70 procent van de Syrië-gangers Marokkaanse Nederlanders zijn. Er is veel onrust binnen de samenleving. We zien dit volledig los van de overheid, omdat we vinden dat we de verantwoordelijkheid hebben om dit te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl