De Eerste Kamer kon het voorstel van minister Dijsselbloem niet meer voor de Kerst behandelen
NOS Nieuws

Nog geen verlaging bankiersbonus

De bonussen voor bankiers en topmensen bij verzekeraars gaan nog niet verplicht omlaag. Het was de bedoeling dat de nieuwe bonus-wet op 1 januari zou ingaan. Dat is niet gelukt omdat CDA en regeringspartij VVD op het laatste moment nog schriftelijke vragen hebben gesteld.

Vanwege de aanvullende vragen, die kort voor Kerst werden ingediend, kon de wet niet meer op tijd worden behandeld in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer had het wetsvoorstel van PvdA-minister Dijsselbloem al met grote meerderheid aangenomen.

PvdA-Kamerlid Nijboer stelt in een reactie dat er geen enkele reden is voor politieke spanningen. Hij verwacht dat de wet ook in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt.

Zodra de wet is aangenomen, kan hij kort daarna van kracht worden.

Omstreden

In de nieuwe wet staat dat bestuurders bij banken en verzekeringsbedrijven nog maar een bonus ter waarde van eenvijfde van hun jaarsalaris mogen krijgen. De wet is omstreden omdat EU-wetgeving een bonusplafond dicteert van 100 procent van het salaris. Nederlandse bedrijven vrezen dat talent naar het buitenland gaat omdat daar meer te verdienen is.

Kort voor Kerst ging de Senaat akkoord met de Wet normering topinkomens. Daarin staat dat topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector niet meer mogen verdienen dan 178.000 euro per jaar, het salaris van een minister.

Deze wet zou ingaan op 1 januari, maar de betrokken ministers vroegen om uitstel omdat ze het te kort dag vonden om de wet in te voeren. Ze willen de komende maanden afspraken maken over hoe de verdere verlaging van de salarissen kan worden ingevoerd per 1 januari 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl