Het proces tegen Dzjochar Tsarnajev begint morgen met het kiezen van een jury
NOS Nieuws

Proces 'Boston-marathon' start met kiezen jury

In Boston begint morgen het proces tegen Dzjochar Tsarnajev, een van de twee plegers van de aanslag tijdens de marathon van Boston in april 2013. Zijn broer kwam drie dagen na de aanslag om tijdens een confrontatie met de politie.

Bij de aanslag kwamen destijds drie mensen om het leven. Meer dan 260 anderen raakten gewond.

Als eerste wordt morgen gezocht naar juryleden die objectief kunnen oordelen over de zaak. Er wordt van uitgegaan dat dat moeilijk zal worden, vanwege de enorme media-aandacht voor de zaak.

Het Openbaar Ministerie in Boston zegt voldoende bewijzen te hebben om Dzjochar Tsarnajev te laten veroordelen, mogelijk tot de doodstraf.

Handgeschreven bekentenis

Volgens het OM heeft de verdachte schriftelijk bekend dat hij met zijn broer de aanslag heeft gepleegd. Bovendien is op video te zien hoe Tsarnajev een rugzak neerzet bij een 3-jarig jongetje, zegt justitie. In die rugzak was de bom verstopt, een snelkookpan vol met spijkers.

De advocaten van de toen 19-jarige verdachte sturen aan op een celstraf. Zij voeren aan dat Tsarnajevs oudere broer het brein achter de aanslag was. De 26-jarige Tamerlan zou zijn jongere broer onder druk hebben gezet om hem te helpen.

Proces aanslag Boston begint
Bij de aanslag in Boston kwamen drie mensen om het leven

Volgens de openbaar aanklager in Boston wist Tsarnajev precies wat hij deed. Hij zou zich samen met zijn broer hebben laten inspireren door radicaal-islamitische ideologieën.

Het proces zal maanden duren. Als de jury concludeert dat hij schuldig is, zal Tsarnajev niet meteen worden veroordeeld tot de doodstraf. Er volgt dan een procedure waarin wordt vastgesteld of de nu 21-jarige Dzjochar daadwerkelijk terechtgesteld mag worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl