De bus van ARD en ZDF in 2007
NOS Wielrennen

'ARD gaat Tour de France weer live uitzenden'

De Duitse tv-zender ARD gaat volgens berichten in de Duitse media met ingang van komende zomer de Tour de France weer live in beeld brengen. Uit onvrede met de aanhoudende dopingproblematiek in het wielrennen zond de Duitse zender sinds 2007 geen beelden uit van La Grande Boucle. Tot 2011 bracht de ARD wel samenvattingen op televisie.

De ARD heeft in het nieuwe contract met de ASO, de organisator van de Tour, de clausule opgenomen dat de zender meteen kan stoppen met uitzenden mocht de koers ontsierd worden door dopinggevallen. De ARD zou een contract voor twee jaar met de ASO hebben gesloten. De ZDF, de tweede nationale tv-zender van Duitsland, maakt volgens de berichtgeving geen deel uit van het contract met de ASO.

Sinkewitz was 'de druppel'

Tot 2007 verzorgden ARD en ZDF gezamenlijk de verslaggeving op de Duitse televisie. In 2007 zetten de beide tv-zenders een punt achter de live-uitzendingen nadat de Duitse renner Patrick Sinkewitz op doping was betrapt.

Dat bleek voor de tv-zenders 'de druppel', nadat een jaar eerder de Tour de France al was opgeschrikt door een groot dopingschandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Daarbij bleek de Duitse wielerploeg T-Mobile, met kopman Jan Ullrich, nauwe banden te hebben met Fuentes. De ARD was een van de sponsors van de T-Mobile-wielerformatie.

Renners blij

Onder de Duitse renners wordt enthousiast gereageerd op het besluit van de ARD de Tour weer te gaan uitzenden. "Dit is écht, écht goed nieuws", laat meervoudig etappewinnaar Marcel Kittel weten. "We krijgen een nieuwe kans en die moeten we benutten." Ook drievoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin is blij: "We zullen er alles aan doen om de kijkers te boeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl