NOS Schaatsen

NK marathon: Anema-clan tegen de rest

  • ANP
    Arjan Stroetinga won vorig jaar de titel dankzij een sterke eindsprint

Arjan Stroetinga of Jorrit Bergsma. Eén van die twee wordt volgens Erik Hulzebosch Nederlands kampioen marathon op kunstijs. De 44-jarige oud-schaatser hoopt echter op een verrassing in het Groningse sportcentrum Kardinge, maar dat ziet hij niet snel gebeuren.

"De kans is heel groot dat een rijder van de ploeg van coach Jillert Anema wint. Die jongens kunnen allemaal winnen, maar ik weet bijna zeker dat de zege naar Bergsma of Stroetinga gaat", zegt Hulzebosch.

Statistieken

Ook de statistieken wijzen in de richting van Hulzebosch' woorden. Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga, Bob de Vries, Ingmar Berga, Evert Hoolwerf, Erik Jan Kooiman en Mats Stoltenborg worden allen gerekend tot de kanshebbers voor de titel. En het zijn allen rijders die voor Team A-ware/Fonterra of Team Tjolk uitkomen, de twee marathonploegen die samen de Anema-clan vormen.

Ze wonnen allemaal dit seizoen minstens één keer een wedstrijd om de KPN Marathon Cup. In totaal ging negen van de twaalf Marathon Cup-wedstrijden naar Anema & co. Daar komt nog eens bij dat de laatste vijf edities van het NK marathon werd gewonnen door een rijder van BAM, zoals het team van Anema eerder door het leven ging.

Laatste Nederlandse kampioenen

JaarNaamPloeg
2008Arjan Stroetinga BAM
2009 Youri LissenbergFoekens
2010Arjan StroetingaBAM
2011Arjan StroetingaBAM
2012Arjan StroetingaBAM
2013Ingmar BergaBAM
2014Arjan StroetingaBAM

De grote vraag die rijst is: wie stopt de schaatsers van Jillert Anema? Frank Vreugdenhil (Team Husqvarna/Primagaz) en Gary Hekman (Team Van Werven) lijken de enige rijders die het A-ware/Fonterra of Tjolk moeilijk kunnen maken.

"Team Van Werven presteert ondermaats dit seizoen. Christijn Groeneveld is natuurlijk dit seizoen weggevallen en dat merkt de ploeg. Ze zijn direct minder geworden. Hekman zou nog wel wat kunnen betekenen. Bij de Marathon Cup in Breda wist hij ook te winnen", zegt Hulzebosch.

Hulzebosch houdt nog een andere optie open. "Het kan ook zijn dat een relatief onbekende rijder, die nog nooit iets heeft gewonnen, weet te ontsnappen. De kans is groot dat Anema zijn jongens dan de opdracht geeft om hem te laten gaan. En dan zou de rest van het peloton ook de kat uit de boom kunnen kijken. Als zo'n jongen een flinke voorsprong weet op te bouwen... wie weet kan hij dat dan tot het einde volhouden."

Ik werd ook kampioen in m'n eentje.

Erik Hulzebosch

Het zou wel de ideale situatie zijn. "Ik hoop eigenlijk niet dat het uitdraait op een massasprint en dat Stroetinga dan weer wint. Ik heb liever dat iemand vier rondes voorsprong pakt en er met de zege vandoor gaat. Het kan wel. Ik werd ook kampioen in m'n eentje", doelt Hulzebosch op zijn zege op natuurijs in 1993.

Of favoriet Bergsma in zijn beste doen is, is nog de vraag. De afgelopen dagen kampte hij met griepklachten. Volgens Hulzebosch is Bergsma daardoor zo mogelijk alleen maar sterker. "Als het een beginnende griep is, dan zal hij misschien wel beter zijn dan normaal. Je lichaam vecht dan om beter te worden en dat pakt meestal nog goed uit tijdens de race."

Zondagmiddag staat de 43ste editie van het Nederlands kampioenschap marathon op kunstijs op het programma. Om 15.00 uur beginnen de vrouwen aan de 80 rondes. Om 16.15 uur staan de mannen aan de start (150 rondes). Beide wedstrijden worden live uitgezonden op NPO 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl