​Andreas Bretschneider zorgt voor innovatie
NOS Sport

Moet Epke de Duitse turnsensatie vrezen?

Andreas Bretschneider heeft voor opschudding gezorgd in de turnwereld. De Duitse turner heeft op het onderdeel rekstok een nieuw vluchtelement geïntroduceerd, dat zo moeilijk is dat de mondiale turnbond een nieuwe moeilijkheidsfactor in de jurering heeft opgenomen: categorie H.

Tot voor kort was categorie G de hoogste moeilijkheidsgraad, goed voor een waardering van 0,7. Categorie H levert een waardering van 0,8 op. Bretschneider liet zijn oefening enige tijd terug al zien in eigen land, maar herhaalde het kunstje recent in het Mexicaanse Acapulco.

Dubbele salto met dubbele schroef

Met de ‘Bretschneider’, een dubbele salto achterover met een dubbele schroef, bezorgt de Duitser regerend olympisch kampioen Epke Zonderland niet meteen kopzorgen, zo meent NOS-turncommentator Hans van Zetten. "Dit is niet iets waar Epke direct wakker van ligt", zegt Van Zetten.

De 'Bretschneider' in Acapulco

Het scheelt wel een slok op een borrel, maar hij is hiermee niet direct een bedreiging.

Hans van Zetten

"Maar op zijn minst vormt het voor hem een trigger. Dit is toch een innovatie. Het scheelt wel een slok op een borrel, maar hij is hiermee niet direct een bedreiging. Je kunt nog zo goed turnen, maar als je niet de moeilijke dingen doet, kom je niet aan de hoogste scores. Het gaat er dus om met welke elementen hij het gaat combineren."

Volgens Van Zetten is dat juist het ‘geheim’ van Zonderland. "Epke’s kracht ligt in de bonus, doordat hij drie elementen aan elkaar koppelt en daardoor 0,4 bonus krijgt. Hij werkt nu vooral aan de uitvoering en hanteert voorlopig dezelfde strategie."

Maar hij gaf ook aan dat als het noodzakelijk mocht zijn, hij zou overwegen vier vluchtelementen uit te voeren.

Hans van Zetten

"Maar hij gaf ook aan dat als het noodzakelijk mocht zijn, hij zou overwegen vier vluchtelementen uit te voeren. Maar dan moet je wel heel zeker zijn van je zaak. Dan hou ik écht mijn hart vast. Feit is wel dat turners het traject dat Zonderland tussen de Spelen van Peking en Londen heeft afgelegd, goed bekeken hebben."

"Wel grensverleggend"

Al meteen nadat Bretschneider begin november in eigen land zijn nieuwe kunstje had opgevoerd, verspreidde Van Zetten het nieuws via Twitter. ‘Innovatie aan de rekstok. Turner Bretschneider doet de Kovacs-salto met DUBBELE schroef: de Bretschneider’, zo tweette hij.

"Het is wel grensverleggend. Een superelement, dat nog moeilijker is dan de Cassina (het specialisme van Zonderland, factor G, red). Op de WK in Nanning probeerde hij het al, maar toen ging het nog mis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl