De gevangenis in Brugge waar de euthanasie zal plaatsvinden
NOS Nieuws

Recht op euthanasie voor Belgische gevangene

Een Belgische gevangene krijgt volgende week, op eigen verzoek, een dodelijke injectie toegediend. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

De 51-jarige zedendelinquent heeft toestemming gekregen om te sterven door euthanasie. Hij krijgt de injectie in de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge. De man is tot levenslang veroordeeld en zit nu dertig jaar vast.

Ondraaglijk

Volgens zijn advocaat is er sprake van ondraaglijk psychisch lijden. Psychiaters oordeelden eerder dat de man inderdaad psychisch ziek is en ernstig lijdt onder zijn verblijf in de gevangenis.

Buiten de gevangenismuren zou hij een gevaar zijn voor de samenleving.

48 uur

Vorig jaar september bepaalde de rechter dat de man 48 uur lang mag worden opgenomen in een ziekenhuis om euthanasie te ondergaan. Een arts moest vervolgens vaststellen of de man daarvoor in aanmerking kwam.

Het nieuws over de euthanasie had pas naar buiten mogen komen na het overlijden van de gevangene, vanwege het beroepsgeheim van de artsen en de advocaat. Inmiddels hebben vijftien andere gevangenen ook een verzoek om euthanasie ingediend.

Nederland

De criteria voor euthanasie zijn in België vergelijkbaar met die in Nederland, zegt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht bij het AMC in Amsterdam. Naast lichamelijk lijden, wordt ook gekeken naar psychisch lijden als iemand besluit om te sterven door euthanasie.

In 2013 is in Nederland bij 40 psychiatrische patiënten euthanasie gepleegd. Een groot deel van hen zei psychisch te lijden. Volgens Legemaate is in Nederland bij een gevangene nooit euthanasie gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl