Premier Mark Rutte
NOS Nieuws

Rutte doet mee aan debatten Statenverkiezingen

Premier Mark Rutte gaat voor de VVD vrijwel zeker meedoen aan de debatten voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Dat zegt Rutte in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Tot dusver bleef de premier op de achtergrond bij verkiezingen waar hij zelf niet gekozen kan worden. Volgens zijn partij neemt Rutte ditmaal deel aan drie van de vier radio- en televisiedebatten, meldt NRC.

Verlies beperken

Uit opiniepeilingen blijkt dat de twee coalitiepartijen VVD en PvdA op verlies staan. Het is voor de regering van groot belang dat verlies beperkt te houden, zeker ook omdat de Provinciale Staten in mei de Eerste Kamer kiezen.

Nu al is de coalitie voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de 'constructieve drie': D66, ChristenUnie en SGP. Zonder die meerderheid in de nieuwe Eerste Kamer is de coalitie vleugellam.

Toch zegt Rutte: "Ongeacht de uitslag blijft het kabinet sowieso zitten."

Politieker

De premier kondigt in NRC aan dat hij nog deze maand begint met campagne voeren. "Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken ook direct het kabinet", zegt hij. "Bovendien is de Eerste Kamer de afgelopen jaren politieker geworden."

Gevraagd naar de verhouding met de PvdA nadat die partij vlak voor Kerst in de Senaat de zorgplannen had weggestemd, meldt Rutte: "De relaties hebben er niet onder geleden." Ook met de door dit incident gefrustreerde gedoogpartijen blijft de verhouding volgens de premier "robuust".

Lijsttrekker

Rutte gaat niet in op de vraag of hij ook bij de volgende parlementsverkiezingen de VVD weer wil aanvoeren. "Dat bepaal ik, net als de vorige keer, een half jaar voor de verkiezingen." Eerst moet nog blijken of dit kabinet de rit uitzit: "Het is wel onze ambitie, maar dat weet ik niet zeker, natuurlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl