De brandweer kreeg een beetje hulp van de natuur: het regende even
NOS Nieuws

Evacuaties vanwege branden in Australië

In de Australische deelstaten South Australia en Victoria is groot alarm geslagen vanwege de bosbranden die daar al enkele dagen woeden. Mensen die in de buurt wonen, hebben opdracht gekregen zo snel mogelijk te vertrekken.

De grootste brand woedt ten noordoosten van de stad Adelaide, in South Australia. Daar zijn al tientallen huizen in vlammen opgegaan. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen.

De brandweer kan geen overzicht geven van de schade. "Daar kijken we later wel naar, we focussen ons nu op het redden van levens", aldus de leider van de hulpverlenende instanties.

Niet te blussen

De politiechef van South Australia waarschuwt wel dat de schade groter kan worden dan die van de verwoestende bosbrand van 1983, toen ruim 400.000 hectare natuur in South Australia en Victoria afbrandde. Circa 2400 huizen werden toen verwoest en er vielen 75 doden.

Volgens de brandweer is het vanwege de weersomstandigheden onmogelijk om het vuur te bestrijden. In het gebied lopen de temperaturen op tot 40 graden en er zijn windstoten tot 110 kilometer per uur. Daardoor kunnen blushelikopters en -vliegtuigen niet worden ingezet. Grote rookwolken zorgen er verder voor dat de brandhaarden slecht zichtbaar zijn.

"We zijn niet bezig het vuur te blussen, maar willen de bevolking nu zo snel mogelijk informeren over hoe het vuur zich ontwikkelt, zodat mensen verantwoorde besluiten kunnen nemen", aldus de brandweer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl