Prinses Cristina verlaat de rechtbank in februari 2014
NOS Nieuws

Spaanse prinses probeert rechtszaak te voorkomen

De Spaanse prinses Cristina gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank dat ze terecht moet staan voor verduistering. De advocaten van de prinses hebben het beroep ingediend bij een rechtbank op Mallorca.

Het beroep is gebaseerd op de Spaanse doctrine van Botín, die stelt dat er alleen een rechtszaak kan komen als het Openbaar Ministerie of de openbaar aanklager de beschuldiging steunt. Dat is nu niet het geval, want de prinses is aangeklaagd door de rechtse vakbond Manos Limpias (schone handen). Noch de openbaar aanklager, noch het OM ondersteunt de beschuldiging.

Op 22 december besloot de rechter dat de prinses voor de rechter moet komen in twee fraudezaken tegen haar man Iñaki Urdangarín. Een stichting van Urdangarín liet de regio's Valencia en de Balearen geld betalen voor diensten die niet of alleen gedeeltelijk werden geleverd. Op die manier zouden miljoenen euro's zijn verduisterd.

Weggesluisd

Cristina raakte betrokken bij de zaak doordat ze in het bestuur van de stichting zat en mede-eigenaar was van een bedrijf dat gebruikt werd om het geld weg te sluizen. Ook stond een van de bankrekeningen, waar geld naartoe werd weggesluisd, op haar naam.

Het proces zal waarschijnlijk aan het eind van dit jaar plaatsvinden. Als Cristina voor de rechter moet verschijnen, is het de eerste keer dat een lid van de Spaanse koninklijke familie in het beklaagdenbankje moet plaatsnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl