NOS moet afspraken met de Eredivisie aanpassen
De NOS moet drie aanpassingen doen in de afspraken die gemaakt zijn met de Eredivisie. Het Commissariaat voor de Media heeft dat de NOS opgedragen.
Volgens het Commissariaat had de NOS niet met de Eredivisie mogen afspreken om in haar zondagmiddagprogramma aftraptijden van wedstrijden te vermelden. Ook hadden de FOX Sports-analytici in Studio Voetbal geen naamtitels mogen krijgen.
Bovendien had de NOS niet in het contract mogen opnemen dat het op zondagmiddag in een nieuw programma aandacht zal besteden aan de Eredivisie. Dat programma is er in de praktijk niet gekomen. Net als voorgaande jaren wordt in de bestaande programmering aandacht besteed aan de Nederlandse voetbalcompetitie.
Dwangsom
Het Commissariaat was het onderzoek gestart op verzoek van SBS, Sanoma en Talpa, nadat de NOS op 16 maart 2014 voor nog eens drie jaar de uitzendrechten van de Eredivisie had binnengesleept.
De NOS heeft tot 17 maart de tijd gekregen om de aanpassingen door te voeren. Gebeurt dat niet, dan volgt er een dwangsom van 30.000 euro per dag, met een maximum van 1,1 miljoen euro.
'Voorstellen van de redactie zelf'
Hoofd NOS-Sport Maarten Nooter: "Het Commissariaat legt de afspraken met de Eredivisie nu uit als ‘dienstbaar zijn aan het maken van winst door derden’, omdat we Eredivisie FOX Sports een te nadrukkelijk platform zouden bieden. Onze redactionele vrijheid zou daarmee in het geding zijn. Opvallend genoeg gaat het juist om inhoudelijke voorstellen van de redactie van NOS Studio Sport zelf."
Directeur van de NOS, Jan de Jong, is blij dat er nu een uitspraak ligt van het Commissariaat: "De zaak loopt al maanden. Het is goed dat het Commissariaat in ieder geval zijn standpunt bepaald heeft. Het zal duidelijk zijn dat de NOS de mening van het Commissariaat niet deelt; anders hadden wij deze afspraken niet zo gemaakt. Wij gaan bekijken of wij de afspraken kunnen aanpassen, zodat de last onder dwangsom vervalt."
Reactie Commissariaat
Het Commissariaat zegt dat de aanpassingen er ook op gericht zijn dat de redactionele onafhankelijkheid van de NOS onder alle omstandigheden is gewaarborgd, zeker van de NOS als publieke omroep. De maatregel volgt uit breder onderzoek van het CvdM naar de activiteiten van de NOS. Daarover kunnen nu geen mededelingen worden gedaan, staat in de reactie van het Commissariaat.