Oudere die thuis zorg krijgt
NOS Nieuws

Driekwart senioren heeft geen gesprek over zorg gehad

Ongeveer driekwart van de senioren heeft nog geen gesprek gehad met de gemeente over de vraag hoeveel zorg ze nog krijgen. Dat blijkt uit een enquête onder 1400 thuiswonende hulpbehoevende senioren, die is uitgevoerd door de seniorenorganisatie ANBO.

Gemeenten zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor veel zorgtaken van inwoners. Op basis van de zogenoemde keukentafelgesprekken wordt bepaald hoeveel uur huishoudelijke hulp nog vergoed wordt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Sommige gemeenten zijn van plan in de komende weken met hulpbehoevenden om de tafel te zitten. 16 procent van alle ondervraagden heeft nog geen uitnodiging gehad.

Ontevreden

Ruim 32 procent van de mensen die een gesprek hebben gehad met de gemeente, is er niet tevreden over. Velen zeggen dat ze niet wijzer werden van het gesprek. 22 procent ziet tegen het gesprek op.

Directeur Liane den Haan van ANBO zegt dat het keukentafelgesprek erg belangrijk is. "Dit gesprek bepaalt hoe uw zorg er in de toekomst uitziet", benadrukt Den Haan. "Het is zaak om te weten wat uw rechten zijn én wat de plichten van de gemeente zijn.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er een jaar de tijd is om de ouderenzorg naar de gemeenten over te dragen. "Voor heel veel mensen verandert er nu dus nog niets, omdat de gemeenten dit jaar de gesprekken gaan voeren", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl