De Ndrangheta is steeds invloedrijker en machtiger geworden
NOS Nieuws

'Noord-Europa heeft geen besef van gevaar maffia'

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

De Italiaanse 'Ndrangheta wordt steeds actiever. De misdaadorganisatie geldt nu als een van de grootste ter wereld. De maffiaclans opereren vooral vanuit Milaan, het rijke noorden, van waaruit de rest van Europa wordt bereikt. Ook Nederland, waarschuwt een Italiaanse misdaadjournalist.

De 'Ndrangheta haalt volgens schattingen een jaaromzet van 50 miljard euro, net zo veel als internetbedrijf Google. Overal waar geld te verdienen valt, duiken de maffiosi op. Zo ook rond de zakencentra in Milaan, waar afgelopen weken tientallen leden van de ‘Ndrangheta zijn opgepakt. Ook lokale ondernemers en politici die voor de organisatie zouden werken, werden gearresteerd.

De maffia functioneert niet anders dan een groot bedrijf of een grote bank.

Misdaadjournalist Piero Colaprico

Het nieuws verraste misdaadjournalist Piero Colaprico nauwelijks. De georganiseerde misdaad nestelde zich de afgelopen twee decennia in het rijke noorden van Italië. "De maffia functioneert niet anders dan een groot bedrijf of een grote bank. Die willen graag in Milaan kantoor houden. Dat is voor de ‘Ndrangheta niet anders."

De 'Ndrangheta geldt als een van de drie grote Italiaanse maffiaorganisaties en is afkomstig uit de zuidelijke regio Calabrië. Langzaam maar zeker zijn de clans omhoog geklommen in de Italiaanse laars. Colaprico vermoedt dat momenteel 2000 leden van de clans in Lombardije, de regio rond Milaan, actief zijn. "Ze gebruiken Milaan als springplank naar de rest van Europa."

Toerisme, casino's en bouw- en transportbedrijven: in vrijwel alle Europese lidstaten is de georganiseerde Italiaanse misdaad te vinden. Het is onbenullig dat in het noorden van Europa daar nog altijd verrast op wordt gereageerd, vindt Colaprico.

Piero Colaprico

In Nederland zijn het gewoon geboren en getogen Nederlanders die voor ze werken.

Misdaadjournalist Piero Colaprico

"Om een of andere reden is er in Noord-Europa nog altijd geen besef van de maffia. Hier in Italië kennen we de dood van rechters en journalisten. In het noorden wordt dat gezien als een lokaal probleem. Maar je hebt het over een wereldwijd vertakte misdaadorganisatie."

In een verwijzing naar Nederland zegt Colaprico: "Vergis je niet. In Nederland zijn het gewoon geboren en getogen Nederlanders die voor ze werken. Nederlanders, actief voor die criminele Italiaanse organisaties".

In Nederland zijn tientallen, zo niet honderd leden aangesloten bij de 'Ndrangheta, concludeerde een rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in 2012. De clans houden zich in Nederland bezig met drugs- en wapenhandel. Ook worden bedrijven door de 'Ndrangheta afgeperst.

Doorgelicht

In Milaan is justitie op dit moment vooral bezorgd dat het de 'Ndrangheta lukt door te dringen bij de aanleg van de Wereldtentoonstelling. De Expo start in mei. Los van de landenpaviljoens wordt 1,7 miljard euro geïnvesteerd in het reusachtige terrein.

Voorlopig is het gelukt de maffia buiten de Expo te houden. Bedrijven die betrokken zijn bij de wereldtentoonstelling worden voortdurend doorgelicht, vertelt openbaar aanklager Claudio Gittardi.

"Ze proberen het steeds weer, maar de controles rond de Wereldtentoonstelling hebben enorm veel succes gehad. De politie en het Openbaar Ministerie zitten er bovenop. Constant. Dat is een werkwijze die we elders in Europa ook moeten gaan volgen."

  • Rop Zoutberg/NOS
    Er wordt hard gerwerkt aan de aanleg van de Wereldtentoonstelling in Milaan
  • Rop Zoutberg/NOS
    De maffia ziet wel brood in de EXPO...
  • Rop Zoutberg/NOS
    ...maar justitie in Italië doet er alles aan om de maffia buiten te houden

Ook Gittardi gelooft dat buiten Italië lang niet altijd het gevaar van de Italiaanse georganiseerde misdaad wordt ingezien. "Geen land is immuun. Dat komt ook doordat de maffia tot verschillende geledingen in de samenleving doordringt, tot ondernemingen maar ook tot de politiek. Geen land kan zeggen dat het daar aan ontsnapt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl