Potentiële kopers bezichtigen een woning
NOS Nieuws

Woningmarkt krabbelt met moeite op

'Ganzenbord' op NPO Radio 1 is een serie van de NOS. Aan de hand van het ouderwetse Ganzenbordspel blikt de economieredactie terug op de economische hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Vandaag deel 5 over de woningmarkt.

De huizenmarkt is uit het dal aan het klimmen, maar het gaat langzaam en ongelijk. Het afgelopen jaar zijn er meer huizen verkocht dan vorig jaar, maar de maandcijfers schommelen. De huizenprijzen gaan ook weer omhoog, wat wijst op de stijgende vraag.

Grote verschillen zijn er tussen de randen en de grote steden. Amsterdam spant de kroon als het gaat om het aantal verkochte huizen en de prijzen.

Een jaar geleden constateerde Ger Hukker, voorman van de makelaarsvereniging NVM, een structureel maar heel fragiel herstel. "Je fluistert het bijna omdat de praktijk van de voorbije jaren was dat je het nog niet uitgesproken had of er kwam weer een kwartaal waarin de huizenprijzen weer daalden."

Je fluistert het bijna dat de woningmarkt herstelt, want te vaak ging het toch weer minder.

NVM-voorzitter Ger Hukker

Maar feit is dat er in de loop van het jaar meer bezichtigingen kwamen, meer transacties en huizen sneller verkocht worden. Volgens Lana Gerssen, makelaar in Geldermalsen in de Betuwe, ziet de consument dat ook. Dat werkt aanstekelijk, maar het geldt nog steeds niet voor iedereen. Want er worden nog altijd erg veel woningen niet verkocht en een deel zal nog in prijs moeten zakken omdat ze te duur te koop staan."

Huizenverkopers kampen bovendien vaak met een restschuld die kan variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro's. Eén op de drie huiseigenaren staat met huis en hypotheek 'onder water'. Het huis is dan vaak een jaar of tien geleden gekocht op de top van de markt met exploderende huizenprijzen en met een hoge hypotheek gefinancierd.

Verkopen met verlies is dan zuur en zit het kopen van een ander huis in de weg. Daardoor hapert de zo gewenste doorstroming en remt het vliegwiel op de woningmarkt.

De huizenprijzen stijgen al een half jaar op rij. In november gingen de huizenprijzen gemiddeld 2,3 procent omhoog in vergelijking met een jaar geleden, maar ze liggen nog altijd bijna 20 procent lager dan voor de crisis uitbrak.

Huizen zijn vergeleken met een jaar of zes geleden een stuk goedkoper, dus wie nu een huis koopt krijgt meer voor minder geld. De enorm lage hypotheekrente helpt een flink handje in het laag houden van de maandlasten. Sinds 1965 wordt de hypotheekrente bijgehouden en geld lenen voor een huis is nog nooit zo goedkoop geweest.

Aan de andere kant zijn de hypotheeknormen aangescherpt waardoor je met hetzelfde inkomen 3 tot 6 procent minder kunt lenen. Voor startersleningen is er ook minder of geen geld meer beschikbaar, de verruimde schenkingsvrijstelling tot 100.000 euro is vervallen en je mag nog maar maximaal 103 procent van de waarde van de woning lenen.

Makelaarsland kwam vanochtend met cijfers over de huizenverkoop in december. Daaruit blijkt dat mensen meer woningen kopen dan vorig jaar, maar dat het aantal verkochte huizen de afgelopen drie maanden weer iets afneemt.

Wilt u meespelen en uw kennis testen? Speel het Ganzenbordspel dan online.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl