Ronald Nordemann bekijkt de ruïnes van zijn zaak
NOS Nieuws

Alleen zijn eigen kleren heeft hij nog

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

"Ze gaan mijn pand slopen." Ronald Nordemann zegt het op de dag dat zijn winkel en woning zijn uitgebrand. Dit jaar moest een kroonjaar worden voor zijn bedrijf. Herenmodezaak Spaander aan de Langestraat in Alkmaar bestaat in maart een eeuw.

Maar het pand in de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar is er niet meer. Nordemann staat met zijn familie en personeel verbijsterd toe te kijken hoe de brandweer bezig is met nablussen. Het is zijn geboortehuis.

Het personeel van Spaander, de zaak van Nordemann

Nordemann woont boven de zaak. Om drie uur lag hij te slapen toen het brandalarm afging. Bij een eerste inspectie ontdekte hij een brandje op het platte dak van de buren. "Het was zo'n drie vierkante meter op de dakbedekking. Ik dacht dat het wel mee zou vallen."

De gealarmeerde brandweer kreeg vrijwel onmiddellijk assistentie van korpsen uit de regio. In de eeuwenoude binnenstad gaat een vuur heel snel. En zo verliep het ook. Bizar snel, vertellen mensen die erbij waren en die de parfumflesjes hoorden knallen bij de eveneens uitgebrande vestiging van Ici Paris XL.

Vuurwerkdrama in Alkmaar
'Ik ben alles kwijt, mijn sokken heb ik geleend'

De vestiging van modeketen H&M bleef gespaard. De deur staat open. Veel winkels hebben rook en waterschade. Nordemann is al zijn persoonlijke bezittingen kwijt en ook zijn collectie herenmode. Er waren pakken bij voor bruidegoms.

Wat de winkelier draagt, is het enige dat hij bezit: een jas, een joggingbroek en een paar sokken. "Maar die zijn geleend van de buurman. Het is zo onwezenlijk, het dringt allemaal nog niet echt door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl