Minister Opstelten zei dat er minder aanhoudingen waren dan vorig jaar tijdens Oud en Nieuw
NOS Nieuws

Opstelten: minder zware incidenten

Tijdens de jaarwisseling waren er iets minder incidenten dan vorig jaar. Er was vooral een duidelijke verschuiving van zware misdrijven naar overtredingen als overlast, heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt.

De politie heeft tot nu toe 8236 incidenten gemeld. Dat is een daling van 2 procent in vergelijking met 1 januari vorig jaar. Ook daalde opnieuw het aantal geweldszaken tegen agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel.

Meer bekeuringen

Dat er minder zware misdrijven zijn gepleegd, blijkt volgens Opstelten ook uit het aantal zaken dat het Openbaar Ministerie in behandeling heeft genomen. Dat zijn er na deze jaarwisseling 377 tegen 615 vorig jaar. Omdat het nu vaker ging om overtredingen, hebben agenten bijvoorbeeld bekeuringen kunnen uitschrijven en hoeven er geen rechtszaken te volgen.

Het gaat volgens de minister om een eerste inventarisatie. De definitieve cijfers komen later deze maand.

Persconferentie minister Opstelten

Ik vind de trend de goede kant opgaan, maar ik ben natuurlijk niet tevreden.

Minister Opstelten

Er zijn 93 gevallen van geweld tegen agenten gemeld. Dat waren er vorig jaar 108, zei Opstelten. Van overige mensen met een publieke taak zijn vijf gevallen gemeld tegenover tien vorig jaar.

Opstelten is ondanks de dalingen niet tevreden. "Ik vind de trend de goede kant opgaan, maar ik ben natuurlijk niet tevreden", zei hij. "Wat er is gebeurd is onacceptabel."

Geen vuurwerkverbod

De minister is vooralsnog positief over de tijden waarop vuurwerk afgestoken mag worden. Het was gisteren voor het eerst zo dat vuurwerk pas in de avond mocht worden afgestoken. Opstelten wil dat dat volgend jaar zo blijft. Als de tijden weer veranderen, weten mensen niet goed waar ze aan toe zijn, zei hij.

De minister is geen voorstander van een algeheel vuurwerkverbod, waar de burgemeester van Alkmaar vandaag voor pleitte. Opstelten wijst erop dat gemeenten zelf het afsteken van vuurwerk in bepaalde gebieden mogen verbieden. Ook in de Tweede Kamer is er geen meerderheid voor het voorstel van burgemeester Bruinooge.

'Gemeenten moeten gebruikmaken van mogelijkheden om overlast terug te dringen'

Piek aan oproepen

De hulpdiensten waren het drukst rond middernacht. Toen kwamen de meeste oproepen binnen. Dat blijkt uit gegevens van Alarmeringen.nl, een website die live bijhoudt hoe en waar brandweer en ambulancepersoneel wordt ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl