Alle geborgen lichamen worden naar Surabaya gebracht
NOS Nieuws

Vliegtuig AirAsia steeg mogelijk te snel

Het toestel van AirAsia heeft mogelijk een te steile klim gemaakt voordat het in de Javazee stortte. Het vliegtuig steeg zo snel dat het toestel dit misschien niet aankon. Dat blijkt uit een eerste analyse van nog onvolledige radargegevens, zegt een anonieme bron dicht bij het onderzoek.

De radargegevens werden doorgegeven voordat het toestel verdween van de schermen van de luchtverkeersleiders in Jakarta. De onderzoekers hebben de voicerecorder en de zwarte dozen nodig om een compleet beeld te kunnen schetsen van wat er gebeurde. Die zijn nog niet gevonden.

Het toestel verdween zondag van de radar toen het onderweg was van Surabaya naar Singapore. Drie kwartier na vertrek vroeg de piloot toestemming om hoger te vliegen vanwege slecht weer.

Geen ruimte

Hij wilde stijgen van 9,8 kilometer naar 11,6 kilometer, maar op die hoogte was er geen ruimte. Hij kreeg het advies om een paar kilometer naar links te gaan en dan te stijgen naar een hoogte van 10,4 kilometer. Daarop kwam geen antwoord vanuit de cockpit. Volgens een ervaren piloot kan een vliegtuig stil komen te vallen als het te snel klimt.

Andere vliegtuigen vlogen op het moment van de vermissing hoger en lijken geen last te hebben gehad van het slechte weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl