NOS Nieuws

Je portemonnee in 2015: leger of voller?

Geld, onderwijs, zorg: vanaf morgen verandert er van alles. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015.

Geld

In 2015 komt er definitief een einde aan de chipknip. Het betalingssysteem was al uit de gratie in veel winkels, maar gaat nu ook verdwijnen bij de parkeer- en snoepautomaten. Voor treinreizigers levert dat een voordeeltje op: de komende maanden kunnen ze bij veel stations gratis hun fiets stallen.

Bij aankoop van een computer, laptop, smartphone of e-reader betaal je een thuiskopieheffing. Die heffing is vanaf morgen 30 procent lager. Vandaag betaal je dus nog 5 euro aan heffing voor een computer of smartphone, morgen nog maar 3,50.

'Vergeet je Chipknip niet leeg te trekken'

Werk en loon

Het minimumloon gaat omhoog naar 1.502 euro per maand. Dit jaar was dat 1.492 euro.

Voor tijdelijke arbeidskrachten zijn er ook een aantal veranderingen. Zo mag een werkgever nog maar twee keer een tijdelijk contract geven. Daarna moet hij iemand een vast contract aanbieden. En ook de periode dat je niet voor een bedrijf mag werken als geen nieuw contract wordt aangeboden, wordt verlengd van 3 naar 6 maanden.

Topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector mogen vanaf 1 januari niet meer verdienen dan een minister. Inclusief pensioen en onkostenvergoeding is dat zo'n 178.000 euro per jaar in plaats van de huidige 230.000 euro. Het nieuwe maximum voor topinkomens geldt volgend jaar nog niet voor functionarissen van woningcorporaties en in de zorg.

Ambitieuze start-ups van buiten de Europese Unie die een bedrijf in Nederland willen starten, kunnen een tijdelijke verblijfsvergunning van 1 jaar krijgen om te proberen van hun bedrijf een succes te maken.

Start-upwereld is blij met nieuwe regeling

Er zijn hier veel succesvolle start-ups, maar onze ambitie moet verder reiken. We willen meer start-ups uit andere landen aantrekken.

Minister Kamp van Economische Zaken

Belasting

De inkomstenbelasting gaat omhoog. Val je in schijf 1 (tot 19.822 euro) dan betaal je niet zoals dit jaar 36,25 procent over je inkomen, maar 36,50 procent. De tweede schijf wordt opgerekt van 56.531 naar 57.585 euro.

Mensen met een inkomen boven de 20.000 euro, krijgen te maken met de extra naheffing van de Belastingdienst bij hun definitieve belastingaanslag voor 2015. Het gaat om een bedrag van gemiddeld 150 euro. De naheffing komt doordat meerdere wijzigingen voor 2014 nog niet doorgevoerd waren bij de Belastingdienst.

In 2014 was het mogelijk je (klein-)kind een ton belastingvrij te schenken. Dat geld moest wel gebruikt worden voor onder meer het kopen of verbouwen van een woning. De regeling komt per 1 januari te vervallen en dat betekent dat er vanaf 1 januari weer maximaal 52.572 euro belastingvrij geschonken kan worden.

Roken wordt ook in 2015 weer zwaarder belast, de accijns wordt verhoogd. Een pakje sigaretten of shag kost je in het nieuwe jaar 9 cent meer.

Wiebes wederom onder vuur

In 2015 zal dit niet meer gebeuren, maar deze keer wisten we dat het zich zou voordoen.

Staatssecretaris Wiebes over de naheffing

Sociale zekerheid

De AOW-leeftijd gaat weer een maand verder omhoog. In het nieuwe jaar krijgen ouderen die uitkering pas als ze 65 jaar en 3 maanden zijn.

De partnertoeslag vervalt voor mensen die vanaf dit jaar nieuw instromen in de AOW. De partnertoeslag is een compensatie voor ouderen met een jongere partner met weinig of zonder inkomen.

Het wordt in 2015 lastiger om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. Wie naar een andere gemeente verhuist, moet daar eerst werk zoeken. Ook kan de gemeente de uitkering tijdelijk verlagen als iemand zich ernstig misdraagt tegen een ambtenaar.

Wonen

Als je een eigen huis hebt en een hoog inkomen, mag je dit jaar minder hypotheekrente aftrekken. In de hoogste schaal wordt de hypotheekrenteaftrek verlaagd van 51,5 naar 51 procent.

Ook kan er volgend jaar minder geleend worden voor een koopwoning. De maximale hypotheekhoogte wordt verlaagd van 104 procent naar 103 procent van de waarde van het huis. Mensen die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen meer lenen.

De grens voor de Nationale Hypotheekgarantie gaat vanaf 1 juli verder omlaag; van 265.000 naar 245.000 euro. Vorig jaar was de grens nog 290.000 euro.

In het nieuwe jaar gaat ook de liberalisatiegrens omhoog. Die bepaalt de grens tussen de sociale en de vrije sector. Mensen die boven die grens huren, hebben geen recht op huurtoeslag.

De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning stijgt ook iets; van 34.678 euro naar 34.991.

Het is zonde dat werknemers niet meer van het extra belastingvoordeel kunnen profiteren.

Eigenaar fietswinkel over verdwijning Fietsplan

Auto, fiets en openbaar vervoer

De accijnzen op benzine en LPG worden gecorrigeerd met de inflatie. Dat betekent dat aan de pomp ongeveer 1 cent meer betaald moet worden voor een liter van die brandstoffen.

De wegenbelasting gaat in veel provincies omhoog. Bovenop een basisbedrag dat in het hele land geldt, verschilt het per provincie hoeveel je daarbovenop nog moet betalen. Dat heet de opcenten. Het verschilt erg per provincie of de opcenten niet, een beetje of veel zullen stijgen. Kijk hier voor een overzicht.

Ook verandert het belastingvoordeel voor zuinige lease-auto's. Voor nieuwe lease-auto's geldt dat alleen volledig elektrische auto's in aanmerking voor het laagste tarief van 4 procent bijtelling.

Daarnaast wordt het ook een stuk lastiger om in 2015 een fiets van de zaak te nemen, doordat de aparte bedrijfsfietsregeling komt te vervallen. Daar komt een nieuwe fietsregeling onder de zogenoemde werkkostenregeling voor in de plaats. Uit deze werkkostenregeling worden ook kerstpakketten en bedrijfsuitjes betaald, dus bedrijven hebben een limiet waaraan ze het geld belastingvrij kunnen uitgeven.

Reizen met de trein of de bus wordt iets duurder. Zo betaal je in het nieuwe jaar 2 procent meer voor een treinkaartje.

Fiets van de zaak

Gezin

Heeft je partner net een kind gekregen? Dan heb je nu niet alleen recht op twee betaalde vrije dagen, maar mag je daarnaast nog drie dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen.

Veel kindregelingen verdwijnen of worden versimpeld. Alleenstaande ouders zonder toeslagpartner kregen tot nu toe altijd een fiscaal voordeeltje door middel van een korting op de inkomstenbelasting. Dat verandert vanaf morgen, de korting wordt vervangen voor extra kindergebonden budget dat kan oplopen tot 3050 euro. Hoeveel extra is afhankelijk van het inkomen van de alleenstaande ouder.

Studenten die hoger onderwijs hebben genoten, verdienen later gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel als hun leeftijdgenoten zonder een diploma van een hogeschool of universiteit.

Minister Bussemaker van Onderwijs

Onderwijs

Komend schooljaar gaat het leenstelsel van kracht. Voor studenten die al studiefinanciering krijgen verandert er niets, ook niet als ze tussendoor een jaar stoppen. Maar voor nieuwe bachelor- en masterstudenten verdwijnt de basisbeurs. Zij krijgen een lening van de overheid van maximaal ongeveer 1000 euro per maand. Die moet binnen 35 jaar terugbetaald worden. De basisbeurs voor mbo'ers blijft, zij krijgen bovendien vanaf september ook een ov-studentenkaart.

De aanvullende beurs blijft voor studerende kinderen van wie de ouders samen minder dan 48.000 euro verdienen. Deze beurs gaat zelfs met 100 euro per maand omhoog. De aanvullende beurs wordt omgezet in een gift zodra de student zijn of haar diploma haalt.

Betogers demonstreren tegen leenstelsel in Den Haag

Zorg

In 2015 moet u voor veel zorg voortaan bij uw gemeente zijn. Die nemen de jeugdzorg en de zorg aan langdurig zieken en ouderen over van het Rijk.

Ook stijgt in het nieuwe jaar het eigen risico van de basiszorgverzekering weer verder; van 360 euro naar 375 euro.

Minder mensen hebben volgend jaar recht op een zorgtoeslag doordat de inkomensgrens wordt verhoogd. U krijgt geen zorgtoeslag als u gezamenlijk inkomen hoger is dan 32.655 euro. De mensen die wel recht hebben op zorgtoeslag, krijgen in 2015 minder zorgtoeslag. Mensen met een minimumloon krijgen er juist iets bij. Op de website van de belastingdienst kunt u berekenen waar u recht op heeft.

Lege of volle portemonnee?

De specifieke gevolgen van de wijzigingen voor je portemonnee zijn natuurlijk per persoon en situatie verschillend. Het Nibud berekende al dat de koopkracht in 2015 met gemiddeld 0,5 % stijgt.

De stijging van de koopkracht zal er volgens het Centraal Planbureau (CPB) toe leiden dat consumenten meer gaan besteden waardoor de Nederlandse economie naar verwachting met 1,5 procent groeit.

De veranderingen in 2015 op een rijtje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl