Joan Collins met de hertogin van Cambridge op Buckingham Palace, februari 2014
NOS Nieuws

Elizabeth maakt Joan Collins tot 'Dame'

Joan Collins heeft een hoge onderscheiding gekregen van Koningin Elizabeth. De 81-jarige Britse actrice, die vooral bekend werd door de serie Dynasty in de jaren 80, mag zich voortaan Dame Joan noemen. De titel staat gelijk aan het mannelijke equivalent Knight (ridder).

Joan Collins is een van de 1164 mensen die door de koningin werden onderscheiden. Zij dankt die eer aan haar liefdadigheidswerk, vooral voor kinderen. Tegen de BBC zei ze dat ze als fan van het Britse koningshuis "ontroerd en dankbaar" is.

John Hurt, de acteur die onder andere rollen speelde in de films The Elephant Man en Midnight Express, is benoemd tot ridder in de Orde van het Britse Rijk. Hurt is 74 jaar.

Dame Kristin

Het aantal onderscheidingen is gelijk verdeeld over mannen en vrouwen. Ze gaan naar mensen die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd, bijvoorbeeld op het gebied van wetenschap, cultuur of sport.

Ook de actrice Kristin Scott Thomas, die de rol van koningin Elizabeth speelt in het toneelstuk The Audience, kan Dame voor haar naam zetten. Dat geldt ook voor Mary Quant, de modeontwerpster die de minirok introduceerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl