NOS Nieuws

2015 begonnen in Azië en Australië

  • AFP
    Om 16.00 uur Nederlandse tijd was het 2015 in Japan. In Tokio gingen honderden witte ballonnen de lucht in
  • AFP
    Vuurwerk in Sydney
  • AFP
    Sydney was om 14.00 uur Nederlandse tijd aan de beurt
  • AFP

Met een indrukwekkende vuurwerkshow heeft Hongkong het jaar 2015 ingeluid. Om 17.00 uur Nederlandse tijd was het in de metropool officieel Nieuwjaar.

In de Japanse hoofdstad Tokio was het een uur eerder al 2015. Na het aftellen lieten om 16.00 uur Nederlandse tijd honderden mensen bij de Tokyo Tower witte ballonnen op. Op de toren werd groot het jaartal 2015 geprojecteerd. Ook in Noord-Korea werd het om die tijd Nieuwjaar.

In Samoa, Nieuw-Zeeland en Australië was het aan het begin van de middag al officieel 2015. Om 14.00 uur Nederlandse tijd kon in het oostelijk deel van Australië het nieuwe jaar gevierd worden. In Sydney werd dat ingeluid met een spectaculaire vuurwerkshow.

Eerder op de dag, om 12.00 uur Nederlandse tijd, vierden ze in Nieuw-Zeeland het nieuwe jaar. Het is daar hartje zomer en er zijn veel muziekfestivals aan de gang. Daar telden duizenden mensen samen af naar het nieuwe jaar.

Een uur eerder was het eiland Samoa het eerste aan de beurt om het jaar 2015 in te luiden.

De eerste, de laatste

Een paar jaar geleden was Samoa nog de laatste plek op aarde waar de jaarwisseling werd gevierd, maar op 29 december 2011 werd de klok op het eiland 24 uur vooruit gezet. Daardoor sloeg Samoa toen voor een keer de dag 30 december over.

Het eiland in de Stille Oceaan deed dat niet om voortaan de eerste te zijn tijdens de jaarwisseling, maar vanwege de handel met Australië. Doordat Samoa 21 uur achterliep op Sydney miste het eiland twee handelsdagen. Als het vrijdag was op Samoa, vierde Australië al weekend. En wanneer de zondagdienst in de kerk nog bezig was, handelde Australië alweer volop.

Op onderstaande kaart kunt u in woord en beeld zien waar het inmiddels 2015 is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl