In Hollywood wordt een reclameposter voor The Interview van een billboard verwijderd
NOS Nieuws

Twijfel over betrokkenheid Noord-Korea bij Sony-hack

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

Steeds meer internetveiligheidsdeskundigen twijfelen aan de beschuldigingen van de FBI dat Noord-Korea achter de cyberaanval op Sony zit. De software waarmee de aanval gepleegd is, werd eerder door Noord-Korea gebruikt, maar ook dagelijks door hackers over de hele wereld.

Het internetveiligheidsbedrijf Norse in Silicon Valley onderzocht de hack bij Sony en kwam tot de conclusie dat de aanval van binnenuit moet zijn gepleegd. “Sony is niet alleen gehackt, het is van binnenuit platgebombardeerd”, zegt directeur Kurt Stammberger van Norse tegen CBS News.

Het bedrijf zegt aanwijzingen te hebben dat een ex-werkneemster van Sony betrokken is bij de Guardians of Peace, de organisatie die de hack heeft opgeëist. “Deze vrouw heeft de technologische kennis die nodig is voor zo’n omvangrijke aanval en toegang tot de servers van Sony die gehackt zijn”, zegt Stammberger.

'Afpersing'

Hoewel Noord-Korea op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ was door The Interview, een film over een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zijn er volgens de North Korea Tech weinig redenen te bedenken dat Noord-Korea Sony daadwerkelijk aangevallen zou hebben.

Vlak na de hack zou op computerschermen bij Sony een bericht met een bedreiging verschenen zijn, meldt de site. Daarin werd gemeld dat er interne documenten vrijgegeven zouden worden als er niet aan bepaalde voorwaarden werd voldaan. Dat lijkt meer op afpersing. Er werd nergens melding gemaakt van de film The Interview.

Ontkennen

Daarnaast heeft Noord-Korea nooit eerder uit woede aanvallen op private organisaties gepleegd. De laatste grote cyberaanval die terug te leiden is naar Noord-Korea was die van maart vorig jaar, toen de hoofdservers van Zuid-Koreaanse televisiestations en banken werden platgelegd.

Uit Zuid-Koreaans onderzoek bleek toen dat Noord-Korea erachter zat. Het land zelf ontkende alles, net als dat het iedere betrokkenheid bij de Sony-hack ontkent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl