NOS Nieuws

Chipknip weg: fiets gratis stallen bij NS

De komende maanden kunnen treinreizigers bij veel stations gratis hun fiets stallen. Door het verdwijnen van de chipknip kan de NS bij 54 selfservicestallingen geen geld innen. De spoorwegen hebben het nieuwe betaalsysteem niet op tijd klaar.

Bij selfservicestallingen moeten reizigers met hun chipknip door de poortjes. Er wordt dan 1,30 euro afgeschreven. Vanaf donderdag werkt de chipknip niet meer; nog wel om bij de stalling binnen te komen, maar er kan niet langer mee betaald worden.

Reizigers die een abonnement voor de stalling hebben, profiteren niet van het voordeeltje.

Parkeren

Ook gemeenten zijn niet allemaal even goed voorbereid op het verdwijnen van de chipknip. In grote steden als Almere en Groningen staan grotendeels nog oude parkeerautomaten. Met het verdwijnen van de chipknip kan bij die automaten alleen met contact geld of via belparkeren betaald worden.

De gemeente Groningen is al wel begonnen met het vervangen van de automaten, maar dat duurt langer dan verwacht. De gemeente Almere vervangt de parkeerautomaten pas half januari.

Leveranciers van parkeerautomaten hebben het razend druk. ''Veel automaten zijn al wel vervangen of omgebouwd. Gemeenten hebben dus wel maatregelen genomen, maar niet allemaal op tijd. En dus zijn we zelfs op oudjaarsdag nog bezig met het vervangen van de automaten.'' zegt de directeur van leverancier Taxameter Centrale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl