Nederlanders maken zich steeds minder zorgen om de economie
NOS Nieuws

Minder zorgen om crisis, meer over integratie

Nederlanders zijn optimistisch en positief over de economie in 2015. Ze maken zich minder zorgen om de economische crisis van de afgelopen jaren, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Ruim 70 procent verwacht dat de economie op hetzelfde peil blijft of verbetert, maar het vertrouwen is nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Op het dieptepunt van de crisis in 2008 was 47 procent tevreden.

Terwijl de zorgen over de economie naar de achtergrond verdwijnen, zien steeds meer Nederlanders integratie en immigratie als een maatschappelijk probleem. Ruim 30 procent maakt zich zorgen over het in hun ogen te soepele asielbeleid in Nederland en de gebrekkige integratie van allochtonen. Vorig jaar was dat 17 procent.

Steun voor missies

Door onder meer de opkomst van Islamitische Staat neemt de steun voor militaire missies toe. Bijna de helft vindt dat Nederland moet deelnemen aan militaire missies als de internationale gemeenschap daarom vraagt.

Daarnaast vindt 45 procent dat de regering meer geld moet besteden aan de aanpak van terrorisme. Volgens het SCP lag dat aantal niet eerder zo hoog.

Ouderen

Nederlanders maken zich het meeste zorgen over hoe het met ouderen gaat. De gezondheids- en ouderenzorg wordt door 36 procent gezien als een groot probleem. Dat komt onder meer doordat de decentralisatie in de zorg tot veel onzekerheid en onrust leidt. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat de nadelen groter zullen zijn dan de voordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl