Aleksej Navalny
NOS Nieuws

Alleen voorwaardelijke straf voor Navalny

De belangrijkste Russische oppositieleider, Aleksej Navalny, hoeft niet naar een strafkamp. Een rechtbank in Moskou heeft hem een voorwaardelijke straf van 3,5 jaar opgelegd voor witwassen. Tegen Navalny was tien jaar onvoorwaardelijk geëist.

Navalny's broer, Oleg Navalny, moet wel 3,5 jaar naar een strafkamp.

De broers worden ervan beschuldigd dat zij tussen 2008 en 2012 honderdduizenden euro's van cosmeticabedrijf Yves Rocher hebben witgewassen.

Navalny krijgt voorwaardelijke celstraf

Vorig jaar werd Aleksej Navalny al veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van vijf jaar in een andere verduisteringszaak.

De oppositieleider, die jarenlang een populair blog schreef over overheidscorruptie en demonstreerde tegen het beleid van president Poetin, deed vorig jaar mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou en sleepte toen een kwart van de stemmen binnen. Dat is erg veel voor een politicus van de Russische oppositie.

Vervroegd

Het was de bedoeling dat de uitspraak van de rechtbank in Moskou pas op 15 januari zou zijn, maar dat werd gisteren vervroegd naar vanochtend. Tienduizenden sympathisanten van Navalny hadden aangekondigd dat ze op 15 januari naar de rechtbank wilden komen om de oppositieleider te steunen; waarschijnlijk wilde de rechtbank met de vervroeging grote onrust in Moskou voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl