CDA-top noemt CDA niet conservatief

CDA-leden wonen het partijcongres in Utrecht bij»
CDA-leden wonen het partijcongres in Utrecht bij ANP

Vicepremier Verhagen en CDA-fractieleider Van Haersma Buma willen hun partij niet conservatief noemen. Ze zeiden dat in reactie op CDA-minister Hillen, die denkt dat de PVV onder meer zo groot is geworden doordat het CDA lang te progressief is geweest. Hillen zei verder dat het goed is dat het CDA een conservatieve partij is geworden.

Verhagen en Van Haersma Buma spreken van een goede bijdrage aan de discussie door Hillen, maar willen zelf geen "etiketten plakken". Op het congres leidden Hillens uitspraken tot discussie.

Veel leden zijn het er niet mee eens. De Kamerleden Koppejan en Ferrier roerden zich. Ferrier: "Ik herken in mijn partij als een conservatieve partij. Ik heb heel bewust lid geworden van het CDA, juist omdat het een brede middenpartij is."

Koppejan: "Het conservatisme heeft natuurlijk absoluut niet de toekomst. Het is een hopeloze onderneming in een sterk veranderende samenleving. Waar alles om ons heen verandert, moet je niet krampachtig willen vasthouden aan het oude, maar moet je juist antwoorden formuleren op de vragen van de 21ste eeuw.

Partijvoorzitter

Het CDA-congres heeft verder uitgesproken dat de partijvoorzitter niet meer in het kabinet mag. Waarnemend voorzitter Bleker werd dit jaar staatssecretaris van Landbouw. In 2007 werd voorzittter Van Bijsterveldt staatssecretaris van Onderwijs. De leden vinden dat de partijvoorzitter geen belang mag hebben bij de uitkomst van de formatie.

Het CDA wil de uitgangspunten van de partij komend jaar vertalen naar een "agenda 2020". Dat moet de partij weer een eigen gezicht geven op thema's als sociale zekerheid en integratie. Het bestuur gaat werken aan een plan van aanpak voor de selectie van CDA-vertegenwoordigers en aan instrumenten voor zelfcorrectie binnen de partij.

Vernieuwing

Het CDA-congres in Utrecht ging vooral over vernieuwing van de partij. Het bestuur wilde de rijen sluiten, na een hectische periode. Daarin leed het CDA een zware verkiezingsnederlaag, vertrok premier Balkenende en bleken de leden ernstig verdeeld over samenwerking met de PVV.

Deze week kwamen er twee kritische nota's uit, waaronder één van de CDA- jongeren. Ook was er kritiek op de wijze waarop Balkenende direct na de val van het kabinet weer lijsttrekker werd.

Enkele prominenten waren niet op het congres, ze zeiden af: oud-premier Balkenende en de oud-ministers Hirsch Ballin en Klink.

Deel deze pagina

Video

  • video CDA op zoek naar nieuwe koers op congres Op het CDA-najaarscongres in Utrecht zocht de partij verder naar een nieuwe koers. Volgens minister van... Defensie Hillen moet de partij weer een traditionele, conservatieve partij worden. Maar de linkervleugel binnen het CDA is het niet met hem eens.
  • video CDA-najaarscongres in Utrecht In Utrecht houdt het CDA vandaag het najaarscongres. De partij is op zoek naar een nieuwe koers.Op het... congres van de christen-democraten is ook verslaggever Sebastiaan Meijer.
  • video Sebastiaan Meijer op het CDA-congres Verslaggever Sebastiaan Meijer was vandaag op het CDA-congres, waar de partij op zoek ging naar een nieuwe... koers.

Audio

  • Margreeth Boer op CDA-congres (18 uur) Het CDA debatteerde vandaag over de toekomst van de partij. Veel partijleden maken zich nog steeds zorgen over de koers, na de... grote verkiezingsnederlaag van 9 juni. Een verslag vanuit Utrecht van politiek redacteur Margreeth Boer.
  • Margreeth Boer op CDA-congres (17 uur) Politiek redacteur Margreeth Boer is op het CDA-congres waar de partij vandaag een streep probeert te zetten onder het verleden.
  • Margreeth Boer over het CDA-congres (13.01 uur) Het CDA gaat de partij vernieuwen. Er komt ook een nieuwe inhoudelijke agenda: de CDA-agenda 2020. Dat heeft het CDA congres... zojuist besloten. Politiek redacteur Margreeth Boer.
  • Margreeth Boer over het CDA-congres (12.01 uur) De CDA-leden zijn nog steeds heel bezorgd over de koers van hun partij. Dat blijkt vanochtend weer op het CDA-partijcongres in... Utrecht. Het CDA bespreekt daar de rapporten die verkiezingsnederlaag analyseren. Politiek redacteur Margreeth Boer.
  • 'Spaarloonregeling en levensloopregeling combineren' De spaarloonregeling en levensloopregeling worden samengevoegd en aantrekkelijker gemaakt voor deelnemers. Er komt een regeling om... geld te sparen. Spaarloon-plus zou het moeten gaan heten. Het CDA komt vandaag met een uitwerking van een afspraak in het regeerakkoord. Het is een van de punten die CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vandaag op het CDA congres bekend zal maken.

Video en Audio

Meer video en audio