NOS Nieuws

Korpschef is geweld tijdens Oud en Nieuw zat

'Er is veel levensgevaarlijk vuurwerk in omloop'

Korpschef Bouman heeft genoeg van het geweld tegen politiemensen tijdens de jaarwisseling. "Politiemensen werken deëscalerend als het kan. Maar als het moet, stappen onze agenten naar voren. Wij gaan de confrontatie niet uit de weg."

De komende jaarwisseling wordt er alles aan gedaan om de tendens van het toenemende geweld tegen politiemensen te stoppen, zegt Bouman. Vorig jaar werden 138 politiemensen tijdens Oud en Nieuw het slachtoffer van geweld, een dieptepunt.

Zelf op straat

Met Oud en Nieuw zijn er duizenden extra agenten op straat. Bouman is er een van; hij zal zelf tijdens de nieuwjaarsnacht in Breda op straat staan. Als het moet, kunnen er nog eens duizenden agenten worden opgeroepen. "Het is ook niet de vraag of het beheersbaar wordt, want met extra mensen is het dat altijd. De vraag is of het ook veilig is", zegt de korpschef van de Nationale Politie.

Veel hulpverleners doen geen aangifte van geweld

Daar waar levens mogelijk in gevaar zijn, kan overlast geen prioriteit zijn

Korpschef Gerard Bouman

Bouman is bang voor de veiligheid van zijn mensen, ook door het zware illegale vuurwerk dat in omloop is. "Neem bijvoorbeeld de cobra’s. Dat is vuurwerk met de kracht van een handgranaat. Ik heb filmpjes gezien waarin met dit vuurwerk een auto is opgeblazen."

De aanpak van het zware illegale vuurwerk is voor Bouman belangrijker dan controleren of vuurwerk wel op een legaal moment en een legale plaats wordt afgestoken. Dit jaar zijn er strengere regels voor het afsteken van vuurwerk. Bouman vindt de handhaving daarvan niet het belangrijkst. "Daar waar levens mogelijk in gevaar zijn, kan overlast geen prioriteit zijn", zegt de korpschef.

'Als er levens in gevaar zijn, heeft overlast geen prioriteit'

Hoe kan het dat een ordentelijk, normaal gezin dat het hele jaar geen overlast geeft met de jaarwisseling opeens losgaat?

Korpschef Gerard Bouman

Voor het toenemende geweld tijdens Oud en Nieuw heeft Bouman geen kant en klare oplossing. "Het is een maatschappelijk probleem. Hoe kan het dat een ordentelijk, normaal gezin dat het hele jaar geen overlast geeft met de jaarwisseling opeens losgaat? Geweld tegen ambulancepersoneel kwam tien jaar geleden nauwelijks voor, maar inmiddels zijn we het bijna normaal gaan vinden."

Dat uit onderzoek blijkt dat agenten die met geweld te maken hebben gehad ontevreden zijn over de straffen die zijn opgelegd, begrijpt hij. "De impact van een dergelijk incident is groot en dan is een straf snel niet hoog genoeg. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent ontevreden is met de uitspraken van rechters. Dat leidt tot frustratie in de politie-organisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl