Familie van inzittenden van het vermiste AirAsia-vliegtuig wachten op het vliegveld in Java op informatie.
NOS Nieuws

Ook boven land gezocht naar vermist vliegtuig

De zoektocht naar het vermiste AirAsia-toestel wordt verder uitgebreid. Vanaf morgen wordt in Indonesië ook boven land gezocht, aldus correspondent Michel Maas vanuit Jakarta. "Verder wordt het gebied waarin boven zee gezocht wordt, groter."

De zoektocht is voor vandaag gestaakt. Er is nog geen spoor van het vliegtuig dat gisteren van de radar verdween.

Oliesporen

"Er leken wat kleine dingen gevonden te zijn", zegt Maas, maar niets leidde nog tot nieuws. "Zo werd er vanmorgen gemeld dat er oliesporen waren gevonden die mogelijk afkomstig waren van het vliegtuig. Morgen hopen ze vast te stellen of dat vliegtuigolie is of olie van een schip."

Ook zijn er ongeïdentificeerde drijvende voorwerpen gezien op zee. "Maar die voorwerpen hebben ze daarna niet meer kunnen vinden. Daardoor is nog niet vast te stellen wat dat was." De onderzoekers zeggen wel zeker te weten dat ze in het goede gebied zoeken.

Kort voor het vliegtuig van de radar verdween, vroeg de piloot toestemming om hoger te vliegen vanwege een storm. Dat er nu ook boven land wordt gezocht, is een kleine strohalm voor de families, zegt Maas. "Als het vliegtuig misschien toch op land is terechtgekomen, kunnen er nog overlevenden zijn."

Frustratie

De zoektocht komt erg overeen met die naar de nog altijd verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines. De informatievoorziening werkt nu alleen veel beter. "Families werden toen slecht op de hoogte gehouden. Daar hebben ze van geleerd", zegt Maas. Familieleden van passagiers zitten bij elkaar in een zaaltje op het vliegveld.

"Er zijn telkens persconferenties en zodra er nieuws is, wordt dat toegelicht of wordt uitgelegd of het klopt of niet. Dit troost de familieleden." Dit scheelt ook een hoop frustratie, die duidelijk aanwezig was bij de familie van de passagiers van Malaysia Airlines. "Het leidde tot veel boosheid dat er geen informatie werd gedeeld met de families."

Coördineren

De vicepresident en de eigenaar van AirAsia zijn hoofdverantwoordelijk voor de zoektocht. De leiding is in handen van de dienst die de zoekactie heeft opgezet. Die dienst coördineert de zoektocht, waarbij ook vliegtuigen en schepen van de marine van Maleisië, Singapore en Australië betrokken zijn.

De coördinatie van de zoekactie verloopt nu beter. "Alle vliegtuigen en schepen krijgen een stuk van de zee toegewezen dat zij moeten afzoeken. Dat verloopt tot nu toe goed." Morgen gaan ze verder met zoeken en wordt het zoekgebied boven zee groter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl