De poortjes moeten zwartrijders en agressie tegengaan
NOS Nieuws

NS-poortjes nog 2 jaar open

Het project kost de NS honderden miljoenen euro's: het sluiten van toegangspoortjes op een groot aantal treinstations. Vanaf vandaag zijn in totaal op 26 stations alle poortjes dicht. De sluiting is al enkele maanden aan de gang. Door de perrons helemaal af te sluiten wil de NS zwartrijders en agressieve treinreizigers weren.

Uiteindelijk moeten op 82 van de 400 stations de poortjes sluiten, maar dat duurt zeker nog twee jaar, zegt Hans Peters, commercieel directeur NS Reizigers. "We zijn al in augustus begonnen met het sluiten van poortjes op het station in Woerden. In de planning was al rekening gehouden met dat het in een paar jaar gerealiseerd moet worden. Het moet gefaseerd gaan, aangezien NS rekening moet houden met 1 miljoen reizigers per dag."

Onacceptabel

Spoorvakbond VVMC noemt het onacceptabel dat het proces zo lang duurt. Bestuurder Wim Eilert: "Dit is een belangrijk middel om zwartrijden en agressie tegen te gaan. Die dingen moeten daarom zo snel mogelijk dicht. Dat kan in onze optiek echt geen jaren meer duren."

Volgens de vakbond is agressie al langer een groot probleem, de NS had daarom ook veel eerder al moeten beginnen met het afsluiten van de stations. Eilert: "Bovendien is het dichtgooien van één op de vier stations veel te weinig." Zelf onderneemt de vakbond geen directe acties. "We gaan na de jaarwisseling weer met de NS in gesprek, zodat we samen kunnen zoeken naar een oplossing."

Te duur

De NS begrijpt de kritiek van de vakbond wel, maar benadrukt dat het logistiek niet mogelijk is om sneller poortjes dicht te gooien. "Het is logistiek lastig om alles in een keer onder handen te moeten nemen." Bovendien is volgens Peters is het plaatsen van de poortjes niet eenvoudig. Het kiezen van de juiste plek maakt de klus volgens hem ingewikkeld. Ook komen niet op elk station poortjes omdat dat te duur is, zegt Peters.

In 2015 gaan er nog eens 26 poortjes dicht en in 2016 het resterende aantal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl