NOS Nieuws

In beeld: bekende buitenlanders die zijn overleden in 2014

Uit het leven van 2014

Traditiegetrouw blikt de NOS aan het eind van het jaar terug op de levens van bekende en soms minder bekende mensen die het afgelopen jaar zijn overleden.

Hieronder ziet u vast een kort overzicht van bekende buitenlanders die dit jaar worden herdacht. Kijkt u voor een uitgebreider overzicht, ook met bekende Nederlanders, vanavond naar 'Uit het leven van 2014', 22.25 - 23.25 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Eusébio da Silva Ferreira (71), overleden op 5 januari 2014

Eusébio (71)

De Portugese voetballegende Eusébio, geboren in Mozambique, stond bekend als een van de beste voetballers ooit. Met de club Benfica uit Lissabon werd hij elf keer landskampioen en won hij vijf keer de beker. Zijn snelheid gecombineerd met een verwoestend schot maakten van hem een levensgevaarlijke aanvaller. Het leverde hem de bijnamen de Zwarte Parel en de Zwarte Panter op.

Ariel Sharon (85), overleden op 11 januari 2014

Ariel Sharon (85)

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon werd acht jaar geleden getroffen door een hersenbloeding en lag sindsdien in coma. Sharon maakte naam als havik, maar schokte in 2004 zijn rechtse Likud-partij met zijn besluit om het Israëlische leger en de kolonisten terug te trekken uit de Gazastrook.

Philip Seymour Hoffman (46), overleden op 2 februari 2014

Philip Seymour Hoffman (46)

Met het vroegtijdig overlijden van Philip Seymour Hoffman verloor Hollywood een groot acteur. Hoffman won in 2006 de Oscar voor beste acteur voor zijn hoofdrol in de film Capote. Een van de eerste films waarin hij speelde, was Scent of a Woman in 1992. Daarna volgden onder meer Twister (1996), The Big Lebowski (1998), Magnolia (1999), Almost Famous (2000), Mission: Impossible III (2006), The Master (2012) en de filmreeks The Hunger Games.

Shirley Temple (85), overleden op 10 februari 2014

Shirley Temple (85)

Shirley Temple was hét kindsterretje uit de jaren 30. Met haar blonde krullen, ontwapende glimlach en kuiltjes in de wangen vertolkte ze al piepjong hoofdrollen in tientallen films. Ze brak door met de film Stand Up and Cheer, waarin ze het nummer Baby Take a Bow zong. Het hoogtepunt van haar carrière beleefde ze in 1939, toen The Little Princess werd uitgebracht.

Alice Herz-Sommer (110), overleden op 23 februari 2014

Alice Herz-Sommer (110)

De Joods-Tsjechische pianiste Alice Herz-Sommer was de oudste overlevende van de nazi-concentratiekampen. In Theresienstadt gaf ze geregeld concerten voor haar medegevangenen. Ze verloor haar man in de oorlog, maar niet haar liefde voor de muziek en haar geloof in de mensheid. Over haar leven werd de korte documentaire The Lady In Number 6 gemaakt.

Hal Douglas (89), overleden op 7 maart 2014

Hal Douglas (89)

Met zijn sonore stemgeluid sprak Hal Douglas duizenden filmtrailers in, wat hem legendarisch maakte in Hollywood. In 2002 kwam Douglas voor het eerst vóór de camera te staan, voor de trailer van Jerry Seinfelds film Comedian. Daarin nam hij zijn eigen werk op de hak, door constant in filmtrailerclichés te spreken, zoals "In een wereld waarin..." en "Als alles wat je weet verkeerd is...".

Peaches Geldof (25), overleden op 7 april 2014

Peaches Geldof (25)

De Britse societyfiguur Peaches Geldof, de dochter van zanger Bob Geldof en Paula Yates, schreef voor verschillende tijdschriften en had een eigen reality-serie. Ze overleed vermoedelijk aan een overdosis heroïne.

Gabriel García Márquez (87), overleden op 17 april 2014

Gabriel García Márquez (87)

De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez werd wereldberoemd met zijn klassieker Honderd jaar eenzaamheid. Verder is hij bekend van Liefde in tijden van cholera en Kroniek van een aangekondigde dood. In 1982 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Jean-Luc DeHaene (73), overleden op 15 mei 2014

Jean-Luc Dehaene (73)

Jean-Luc Dehaene was van 1992 tot 1999 premier van België. Onder Dehaene werd in België de euro ingevoerd en hij maakte van België een federale staat. Verder was hij verantwoordelijk voor het aantreden van koning Albert. Tot zijn dood was hij lid van het Europees Parlement.

Bobby Womack (70), overleden op 27 juni 2014

Bobby Womack (70)

De Amerikaanse soulzanger Bobby Womack scoorde hits met nummers als Lookin' For A Love, That's The Way I Feel About 'Cha en Woman's Gotta Have It. Samen met zijn broers vormde hij in de jaren 60 de band The Valentinos. In 1968 bracht Womack zijn debuutalbum Fly me to the Moon uit.

Robin Williams (63), overleden op 11 augustus 2014

Robin Williams (63)

De zelfmoord van acteur en komiek Robin Williams kwam voor velen als een schok. De man die met zijn komisch talent zo veel mensen heeft laten lachen, bleek aan een zware depressie te lijden. Williams brak in 1978 door met zijn rol van buitenaards wezen in de comedyserie Mork & Mindy. In 1998 won hij een Oscar voor zijn optreden in Good Will Hunting. Andere bekende films waarin hij speelde zijn Good Morning Vietnam (1987), Dead Poets Society (1989) en The Fisher King (1991).

Acteur Robin Williams
Joan Rivers (81), overleden op 4 september 2014

Joan Rivers (81)

Joan Rivers was comédienne, schrijfster, actrice en tv-persoonlijkheid en tot vlak voor haar dood nog volop aan het werk. Ze overleed door complicaties tijdens een operatie aan haar stembanden. Joan Rivers wordt gezien als een pionier voor vrouwen in stand-up comedy. Ze presenteerde onder meer The Joan Rivers Show. De laatste jaren was ze vooral bekend vanwege haar scherpe commentaren bij awardshows.

Ian Paisley (88)

De Noord-Ierse politicus en protestante dominee Ian Paisley was jarenlang een van de hoofdrolspelers in de strijd in Noord-Ierland. Hij wilde Noord-Ierland koste wat kost bij het Verenigd Koninkrijk houden. Hij stond daarmee lijnrecht tegenover de katholieke Republikeinen van Sinn Féin en de militante IRA-beweging. Maar Paisley draaide bij en sloot vrede met de katholieken. In mei 2007 werd hij zelfs premier van Noord-Ierland.

Koningin Fabiola (86), overleden op 5 december 2014

Koningin Fabiola (86)

De Belgische koningin Fabiola was de weduwe van de in 1993 gestorven koning Boudewijn. De van oorsprong Spaanse gravin was een belangrijke steun voor Boudewijn tijdens zijn koningschap. De enige schaduw over hun huwelijk was het feit dat ze geen kinderen kregen. Fabiola schreef kinderverhalen. Een van haar sprookjes, De Indische Waterlelies, werd een attractie in de Efteling.

Joe Cocker (70), overleden op 22 december 2014

Joe Cocker (70)

De Britse zanger Joe Cocker was bekend om zijn opvallend rauwe stemgeluid. In 1969 verwierf hij wereldwijd bekendheid met zijn cover van het Beatles-nummer With A Little Help From My Friends. Andere hits uit zijn beginperiode zijn Cry Me a River, Feelin' Alright en You Are So Beautiful. In de jaren 80 maakte hij een comeback met een aantal hits, waaronder Unchain my Heart en Have a Little Faith.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl