De Amerikaanse generaal Campbell (rechts) strijkt de ISAF-vlag
NOS Nieuws

Afghaanse NAVO-missie ISAF ten einde

De NAVO heeft zijn gevechtsmissie in Afghanistan beëindigd. Met het strijken van de vlag in het hoofdkwartier in Kabul kwam na dertien jaar een einde aan de ISAF-missie.

"Deze dag markeert het einde van een tijdperk en het begin van een nieuwe periode", zei opperbevelhebber van de NAVO in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Campbell. "De weg voorwaarts zit vol met uitdagingen, maar we zullen zegevieren."

De NAVO verdwijnt niet helemaal uit Afghanistan. In januari begint een militaire trainingsmissie waaraan ook Nederland meedoet. Deze nieuwe missie Resolute Support duurt maximaal twee jaar en er worden ruim 12.000 militairen ingezet, voornamelijk Amerikanen.

Taliban

De Amerikanen vielen een maand na de terreuraanslagen van 11 september 2001 met steun van andere landen Afghanistan binnen. Het toenmalige Talibanregime in Kabul bood onderdak aan terroristen van al-Qaida.

Na een korte strijd werden de Taliban verdreven uit de hoofdstad en werd Hamid Karzai aangesteld als nieuwe leider.

Met de nederlaag van de Taliban kwam er evenwel geen eind aan het geweld in het land. De afgelopen jaren zijn bij aanslagen en bombardementen enkele tienduizenden Afghanen om het leven gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl