Henk Palm
NOS Nieuws

Gestorven van verdriet na de MH17-ramp

In het programma 'Uit het leven van 2014' staat de NOS vanavond stil bij het leven van bekende en soms minder bekende mensen die het afgelopen jaar zijn overleden.

Een van hen is Henk Palm. Een gewone man, wiens rouwadvertentie eind juli veel aandacht krijgt via Twitter. Nederland is in diepe rouw na de ramp met de MH17 als deze advertentie in de krant verschijnt:

"Na het onbeschrijfelijk verdriet van het verlies van zijn dochter Erla, schoonzoon Rob en kleinkinderen Merel en Mark, na het verongelukken tijdens de vlucht van Malaysia Airlines, moeten wij u tot ons groot verdriet meedelen dat Henk Palm op 93-jarige leeftijd is overleden."

In 'Uit het leven van 2014' gaat verslaggever Peer Ulijn op zoek naar het verhaal achter de advertentie. Hij komt terecht in Roden, waar Henk Palm vlak bij zijn dochter Erla, zijn enig kind, en haar gezin woonde.

'Henk Palm stierf van verdriet'

Begin dit jaar krijgt Palm een beroerte, waardoor hij moet revalideren. Tot twee keer toe stelt zijn dochter een vakantie uit om bij haar vader in de buurt te blijven.

Als het na een paar maanden beter met hem gaat, vertrekt het gezin van Erla op 17 juli met vlucht MH17 naar Maleisië voor een welverdiende vakantie. Boven Oekraïne wordt het toestel uit de lucht geschoten.

Ik ben mijn meest kostbare bezit verloren.

Henk Palm

De dag erna krijgt Palm bezoek van zijn neef Henk Palm, van zijn huishoudelijke hulp Giny Rozema en van Hennie Ribbink, een collega van FNV Bondgenoten, waarvan hij lid was. Zij zien een gebroken man.

"Ik ben mijn meest kostbare bezit verloren", zegt Henk Palm tegen Giny. Die dagen erna blijft er steeds minder over van de man die jarenlang actief was in de gemeentelijke politiek en bij de plaatselijke voetbalclub.

Aan zijn neef vraagt Henk Palm of hij de begrafenis van hem en van zijn dochter en haar gezin wil regelen. Een paar uur later is hij dood. Volgens Hennie Ribbink is hij 'verdrietig gestorven'. "Dit nieuws was zo heftig voor hem. Daarom is hij overleden."

Giny Rozema, neef Henk Palm en Hennie Ribbink

De neef Henk Palm, Giny Rozema en Hennie Ribbink kennen elkaar amper, maar regelen samen de uitvaart. In september regelen ze ook de uitvaart van dochter Erla en haar gezin.

Neef Henk Palm is blij dat zijn oom dit niet hoeft mee te maken. "Toen het omgekomen gezin was geïdentificeerd en we ze gingen begraven, zag ik die vier kisten. Toen dacht ik wel, hoe had ik dit moeten doen als mijn oom nog leefde? Maar hij heeft zelf een oplossing bedacht."

NOS Uit het leven van 2014, 22.25 – 23.25 uur, NPO 1 en NOS.nl. Presentatie: Herman van der Zandt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl