Rusland wil helpen om in de winter een energiecrisis in Oekraïne te voorkomen
NOS Nieuws

Goedkope Russische stroom voor Oekraïne

De Russische regering gaat goedkope elektriciteit en steenkool leveren aan Oekraïne. De Russische regering wil daarmee voorkomen dat Oekraïne zonder stroom komt te zitten, meldt het Russische persbureau Interfax.

Oekraïne zou om de steun hebben gevraagd omdat twee kerncentrales zijn uitgevallen. Daardoor is de kans groot dat delen van het land in de winter geen stroom hebben. Door de Russische levering zou Oekraïne maandelijks 500.000 ton steenkool krijgen tegen een voordeeltarief, hoeveel is niet bekendgemaakt.

Begin deze maand had de kerncentrale Zaporozje in het zuidoosten van Oekraïne problemen, waardoor de centrale tijdelijk stil moest worden gelegd. De centrale in Chmelnitsika in het noordwesten van het land werkt op halve kracht omdat een van de twee reactoren het heeft begeven.

Krim

Ook op de Krim, dat dit jaar door Rusland werd ingelijfd, zijn energieproblemen. Oekraïne levert het schiereiland nog steeds stroom en heeft al twee keer de levering stilgelegd. Volgens de regering in Kiev heeft de Krim meer verbruikt dan is afgesproken.

De Krim is voor zijn stroomvoorziening helemaal afhankelijk van Oekraïne. Na de annexatie in maart is het elektriciteitsnetwerk van het gebied niet aangesloten op het Russische stroomnet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl