NOS Nieuws

Beademing zwangere Ierse vrouw uitgezet

De strenge abortuswet heeft er in Ierland toe geleid dat er een rechter aan te pas moest komen om te besluiten of een hersendode zwangere vrouw van de beademing mocht.

De vrouw was 3,5 maand zwanger toen ze viel en zwaar hersenletsel opliep. De familie wilde de machines die nodig waren om haar in leven te houden uitzetten. De foetus leefde nog toen de vrouw hersendood werd verklaard, maar zou volgens de artsen niet lang genoeg blijven leven om zo ver te kunnen groeien dat hij ook buiten de baarmoeder kon overleven.

Toch durfden de artsen de machines niet uit te zetten, omdat ze niet wisten of ze daarmee de abortuswet zouden overtreden. In dat geval zouden ze kunnen worden aangeklaagd voor nalatigheid of moord. Ze vroegen daarom een rechter om een uitspraak.

Aartsbisschop

Er was nog hoger beroep mogelijk, maar alle betrokken partijen legden zich bij de beslissing neer. Voor de uitspraak kwam, had de Ierse aartsbisschop al laten weten er geen bezwaar tegen te hebben als de vrouw van de beademing werd gehaald.

De Ierse abortuswet werd vorig jaar versoepeld, nadat een Indiase vrouw overleed aan een bloedvergiftiging. Een abortus had haar leven kunnen redden. Met de nieuwe wet is abortus nu toegestaan als dat nodig is om het leven van de moeder te redden, maar nog altijd is de wet heel streng.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl