NOS Nieuws

Belgische oud-premier Tindemans overleden

  • ANP
    Minister-president Den Uyl in gesprek met Leo Tindemans (rechts) in 1975
  • Flickr / Epp Group
    Oud-premier Leo Tindemans (links) in 2011

De Belgische oud-premier Leo Tindemans is op 92-jarige leeftijd overleden, zo melden Belgische media. Tindemans gaf als christen-democraat leiding aan twee Belgische kabinetten. Hij was premier van 1974 tot 1978.

Zijn tweede kabinet viel naar aanleiding van een verdrag over de verhouding tussen de taalgemeenschappen in België. Tindemans sprak toen de historische woorden: "Voor mij is de grondwet geen vodje papier, ik ga naar de koning en bied het ontslag van de regering aan."

Populair

Ondanks het stuklopen van zijn kabinet bleef Tindemans populair. Hij werd een jaar later met bijna één miljoen voorkeurstemmen gekozen in het Europees Parlement. Van 1981 tot 1989 was Tindemans minister van Buitenlandse Zaken en daarna volgden nog tien jaar in het Europees parlement. Voormalig voorzitter van de Europese Raad en partijgenoot Herman Van Rompuy noemde Tindemans ooit een van de founding fathers van de Europese Unie.

In 1992 werd Tindemans minister van Staat. In 1999 trok hij zich terug uit de actieve politiek. Enkele jaren geleden kreeg Tindemans een dubbele longontsteking, waar hij niet goed meer van herstelde.

Boegbeelden

Voor de Vlaamse christendemocratische partij CVP is Tindemans de derde oud-premier die in ruim een jaar overlijdt. In mei stierf Jean-Luc Dehaene op 73-jarige leeftijd en vorig jaar oktober Wilfried Martens. Hij was 77.

Reactie premier

De Belgische premier Michel laat via zijn website weten dat hij met ontroering heeft vernomen van het overlijden van de voormalige eerste minister. Volgens hem verliest België een overtuigde Europeaan die het idee van een geïntegreerde Europese Unie altijd heeft verdedigd. "Zijn visionaire werk zal ons steeds bijblijven. Al vanaf 1975 pleitte hij voor een Europese eenheidsmunt”, schrijft Michel.

Tindemans heeft, volgens Michel, ook zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van België, dat zich onder zijn premierschap boog over institutionele hervormingen "die de toekomst van België zwaar zouden beïnvloeden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl