In Groningen was het vanmorgen al wit
NOS Nieuws

Verkeershinder verwacht door sneeuw, minder treinen

De weerdiensten voorspellen sneeuw in Midden- en Zuid-Nederland. Vooral de combinatie van sneeuwval, gladheid en een vrij krachtige wind veroorzaakt waarschijnlijk aanzienlijke hinder voor het verkeer.

Met het oog daarop geldt voor het grootste deel van het land code geel. De treinen rijden volgens een aangepaste dienstregeling, heeft de NS bekendgemaakt. Dat betekent voor de passagiers dat er op drukke trajecten elk halfuur een trein rijdt in plaats van elk kwartier. In totaal wordt ongeveer 20 procent van de treindiensten geschrapt.

De eerste neerslag valt de komende nacht in Zeeland, in de vorm van regen. In de loop van de nacht breidt het neerslaggebied zich uit en gaat de regen over in natte sneeuw.

In de ochtend en middag gaat het echt sneeuwen, vooral in Noord-Brabant en Limburg. In delen van die provincies kan tien centimeter of meer vallen.

Ten noorden van de lijn Alkmaar - Zwolle valt nauwelijks neerslag, verwachten de meteorologen.

Treinen

De aangepaste dienstregeling voor het treinverkeer van de NS geldt alleen voor Midden- en Zuid-Nederland. In de noordelijke provincies, Oost-Nederland en Zeeland rijden de treinen normaal.

Ook als de weersomstandigheden blijken mee te vallen, is de aangepaste dienstregeling van kracht, aldus de NS. Treinen en personeel zijn inmiddels elders ingedeeld, en die wijzigingen kunnen niet meer worden teruggedraaid.

Buitenland

Ook in de Ardennen wordt forse sneeuwval verwacht. De Belgische weerdienst heeft voor dat gebied al code oranje afgegeven. Ook de Duitse weerdiensten waarschuwen voor gevaarlijke situaties op de weg als gevolg van sneeuwval.

Mensen die van plan zijn naar de Alpen te rijden, of juist uit dat gebied willen terugkeren, krijgen het advies hun reis een dag uit te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl