NOS Nieuws

Scholier die tegen Erdogan betoogde weer vrij

  • AFP
    De 16-jarige jongen na de vrijlating met zijn familie
  • EPA
    Het paleis dat president Erdogan in oktober in gebruik nam

In Turkije is een 16-jarige jongen vrijgelaten die woensdag werd opgepakt bij een betoging tegen de Turkse president Erdogan. Zijn arrestatie leidde tot protesten van mensen die vinden dat Turkije steeds meer afglijdt naar een autoritair geleide staat. Tientallen advocaten boden aan hem te verdedigen.

De jongen deed woensdag in de stad Konya mee aan een studentenprotest, om een moord te herdenken uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Een seculiere militair werd toen gedood door fanatieke moslims. In een toespraak zei de jongen dat de studenten Erdogan niet beschouwen als de wettige president, maar als "de stelende eigenaar van een illegaal paleis". Daarmee verwees hij naar corruptie-affaires waarbij familieleden van Erdogan betrokken zijn en naar een paleis met 1150 kamers in Ankara dat Erdogan in oktober in gebruik nam.

De jongen is nu vrij, maar wordt mogelijk nog wel vervolgd. Hij kan dan maximaal vier jaar cel krijgen. Hij zou tijdens verhoren hebben tegengesproken dat het zijn bedoeling was om de president te beledigen.

Premier Davutoglu had de arrestatie van de jongen eerder verdedigd: "De functie van president verdient respect, ongeacht wie het is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl