Woensdag was in Minsk de eerste gespreksronde
NOS Nieuws

Vredesbesprekingen Oekraïne afgelast

De Oekraïense vredesbesprekingen, die vandaag in Minsk zouden worden vervolgd, zijn afgelast. Dat meldt het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie zegt niet waarom de onderhandelingen worden afgebroken.

In Minsk werd twee dagen geleden al gesproken over oplossingen voor de crisis in Oekraïne. Aan de onderhandelingstafel zaten de Oekraïense regering, Rusland, de pro-Russische separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Gisteren was er nog een videoconferentie. De gesprekken zouden toen moeizaam zijn verlopen.

De leider van de separatisten in de Volksrepubliek Donetsk zegt nu dat zijn delegatie de bijeenkomst van vandaag met de OVSE heeft voorbereid. De Oekraïense delegatie zou niets meer van zich hebben laten horen.

Gevangenenruil

Woensdag werd nog wel een akkoord bereikt over een gevangenenruil. De Volksrepubliek Donetsk ruilt 125 gevangengenomen militairen tegen 225 separatisten. De overdracht zou vandaag plaatsvinden.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU zegt dat het de ruil nog steeds "op korte termijn" wil voltrekken. Volgens de SBU zijn alle voorbereidingen al getroffen.

September

De gesprekken in Minsk waren de eerste sinds begin september. Toen werden ook afspraken gemaakt over een wapenstilstand, de terugtrekking van zware wapens en een gevangenenruil, maar van die afspraken is weinig terechtgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl