De handtekening van Filip is nodig voor nieuwe maatregelen
NOS Nieuws

'Koning Filip eerder terug van vakantie'

De Belgische koning Filip komt nog voor Oud en Nieuw terug van vakantie om nieuwe politieke besluiten te ondertekenen. Hij en zijn gezin komen dinsdag terug uit India. Volgens Belgische media is dat een dag eerder dan gepland, maar het paleis spreekt dat tegen.

De regering-Michel kwam deze week pas tot overeenstemming over de teksten van de koninklijke besluiten met regeringspartijen, vakbonden en werkgevers. Om de maatregelen nog op 1 januari te kunnen laten ingaan, moeten ze voor Oud en Nieuw getekend zijn.

Verschillende media meldden dat de regering Filip daarom vroeg om een dagje eerder uit India terug te komen, maar dat klopt volgens het paleis niet. "De koning is altijd al van plan geweest om de 30e december terug naar huis te vertrekken, precies omdat hij weet dat er op het einde van het jaar veel documenten moeten ondertekend worden", citeert de VRT het paleis.

Defensievliegtuig

In de tijd van Filips vader Albert werden papieren weleens heen en weer gevlogen met een regeringsvliegtuig om getekend te worden. Er is besloten dat dit keer niet te doen, omdat er al ophef was dat hij een vliegtuig van defensie gebruikt voor zijn vakantie.

Een vakbond nam het de koning kwalijk dat hij in tijden van bezuiniging op kosten van de staat naar een vakantiebestemming vloog. Dat kostte 200.000 euro, melden Belgische media.

Elektronische handtekening

De Nederlandse koning Willem-Alexander hoeft niet bang te zijn dat zijn kerstvakantie in Argentinië wordt onderbroken: hij mag wetten ook digitaal voorzien van een voorlopige handtekening, met behulp van een speciale iPad. Na zijn vakantie mag hij de wet dan definitief tekenen.

Regeringspartij N-VA pleit ervoor ook in België een elektronische handtekening mogelijk te maken. Dat zou tienduizenden euro's kunnen schelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl