NOS Nieuws

Paus bidt voor slachtoffers 'wrede vervolging'

  • AFP
    De Paus sprak vanaf het balkon de traditionele Kerstzegen uit

Paus Franciscus heeft vanaf het balkon van de Sint-Pieter de traditionele Kerstzegen Urbi et Orbi - voor de stad en de wereld - uitgesproken. Tienduizenden mensen hadden zich verzameld op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De plechtigheid werd ook door miljoenen televisiekijkers gevolgd.

Franciscus wenste de gelovigen een zalig Kerstfeest. Daarna volgde een gebed voor de inwoners van Irak en Syrië "die lijden onder wrede vervolging". Hij vroeg God hun hoop te schenken, ook aan vluchtelingen en asielzoekers elders ter wereld, dat er hulp komt om hen de winter door te helpen en dat zij weer veilig naar huis kunnen gaan.

Ook bad hij voor vrede in het Midden-Oosten, om te beginnen in Israël, maar ook in Oekraïne, Libië, Nigeria en andere delen van Afrika. Verder vroeg hij Jezus' bescherming voor kinderen die het slachtoffer zijn van misbruik en slachtoffers van ziekten, zoals ebola. Daarna volgde het Urbi et Orbi.

Vluchtelingen

Op Kerstavond heeft de paus christelijke vluchtelingen in Irak gebeld die zijn gevlucht voor de strijders van IS. "Ik zegen jullie en ben heel dicht bij jullie", zei hij tegen de vluchtelingen in een kamp in de wijk Ankawa in Erbil. Hij vergeleek hun situatie met die van Jozef en Maria die de eerste Kerstnacht in een stal moesten doorbrengen, omdat er in de herberg geen plaats voor hen was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl