Voor islamitische Palestijnen betekent Kerst in Bethlehem vooral gezelligheid
NOS Nieuws

Met hoofddoek en kerstmuts kerst vieren in Bethlehem

Tienduizenden gelovigen uit de hele wereld, Palestijnen en toeristen zijn naar Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, getrokken om Kerstmis te vieren. Rond middernacht is de nachtmis in de Geboortekerk, die op de plek staat waar Jezus Christus volgens het evangelie is geboren.

De stad is traditioneel weer versierd met een kerstboom en veel souvenirs in de winkels rond het Kribbeplein. Ook is er live-muziek van onder meer koren om de gelovigen te vermaken tot aan de nachtmis.

Op de kerk hangt wel een grote poster met in het Arabisch en Engels de tekst 'Alles wat ik wil voor Kerstmis is gerechtigheid'. Daarmee wordt verwezen naar het vredesproces tussen de Palestijnen en Israël, dat al jaren in een impasse zit.

Kerst in Bethlehem staat voor de Palestijnen vooral in het teken van gerechtigheid in plaats van vrede

Een Amerikaans echtpaar heeft echter weinig aandacht voor de politieke boodschap. "Mijn man en zoon en ik zijn hier voor Kerstmis", vertelde de 63-jarige Irene Adkins aan persbureau AP. "We willen zien waar het allemaal is gebeurd. Het is prachtig."

De Britse toerist Simon Bassett, samen met zijn vrouw en 3-jarige dochter, heeft wel aandacht voor de lokale problemen. "We zijn erg blij dat we Kerstmis kunnen vieren met de Palestijnen. We hopen dat de vrede en vreugde van Kerst zich vanuit deze plek over de hele wereld zullen verspreiden en dat mensen van alle volken leren om in harmonie met elkaar te leven."

Het centrale plein in Bethlehem is versierd met de traditionele kerstboom en kerstster

Mooie kerstgedachten, maar de realiteit in Bethlehem was dit jaar als in veel voorgaande jaren. De stad is nog altijd vrijwel afgesloten van de buitenwereld door de muur die Israël een decennium geleden op de Westelijke Jordaanoever bouwde om Palestijnse zelfmoordaanslagen te voorkomen.

Voor christelijke Palestijnen die vanuit het noorden van de Westelijke Jordaanoever komen is het moeilijk om in Bethlehem te komen, vertelt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten vanuit Bethlehem. "Ze moeten eerst om Jeruzalem heen en dan door verschillende controleposten van het Israëlische leger. Voor internationale toeristen heeft Israël bussen ingezet. En het opmerkelijke daarbij is dat Israël niet vertelt dat Bethlehem in bezet gebied ligt."

Christenen en moslims lopen hier in Bethlehem door elkaar heen.

Correspondent Monique van Hoogstraten

De verhouding tussen islamitische Palestijnen en christelijke is in Bethlehem redelijk goed, vervolgt Van Hoogstraten. "Vroeger was Bethlehem een overwegend christelijke stad, in de loop van de decennia is de balans verschoven. Op het plein lopen nu moslims en christenen door elkaar. Moslims hebben natuurlijk niets met Kerst, maar ze vinden het wel gezellig, het is een soort kermis hier. Ze vinden het warm en gezellig en het is ook een soort Palestijns feest hier."

  • EPA
    Na de processie vanuit Jeruzalem schudt de Patriatch van het Heilige Land Fouad Twal (l) de hand van een Grieks-orthodoxe priester in Bethlehem
  • EPA
    In de middag voor kerstavond wordt traditioneel een processie gehouden bij en langs de Geboortekerk
  • EPA
    De processie bij de Geboortekerk in Bethlehem
  • EPA
    Een non bidt in de grot van de Geboortekerk in Bethlehem, waar de kribbe van Jezus zou hebben gestaan
  • EPA
    Nigeriaanse pelgrims bidden in de grot van de Geboortekerk waar de kribbe van Jezus zou hebben gestaan
  • AFP
    Publiek en toeristen verzamelen zich bij de Geboortekerk
  • AFP
    Een pelgrim steekt een kaars aan in de Geboortekerk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl