Een medewerker van de Marechaussee
NOS Nieuws

Defensiewapens gaan vijf keer per maand onbedoeld af

Ruim vijf keer per maand gaat er bij defensie onbedoeld een wapen af. Uit cijfers blijkt dat er tussen januari 2012 en oktober van dit jaar 183 keer een ongecontroleerd schot is gelost.

De cijfers zijn opgevraagd door advocaat Sébas Diekstra. Die was zelf jaren werkzaam als officier bij de Koninklijke Marechaussee en staat nu geregeld militairen en politieagenten bij die betrokken waren bij schietincidenten. Met de cijfers wil Diekstra aantonen dat er sprake is van een structureel probleem. "Het is geen incident, het gebeurt veel. Er moeten maatregelen worden genomen."

Verreweg de meeste onbedoelde schoten worden gelost door marechaussees in de laad- en ontlaadinrichting. Dat is een bak waarin het wapen wordt gericht als de munitie erin of eruit wordt gehaald. Die bak is bedoeld om kogels op te vangen als er iets misgaat.

Onoplettendheid

Volgens een woordvoerder is de marechaussee het enige onderdeel van de krijgsmacht dat altijd is gewapend. "Onze medewerkers moeten iedere dienst hun wapen laden en ontladen. Dat zijn duizenden van die handelingen per dag. Eén moment van onoplettendheid is genoeg voor een ongewild schot."

Marechaussees moeten hun wapen ontladen, omdat het gescheiden van munitie moet worden opgeborgen. Diekstra wil dat die veiligheidsvoorschriften worden veranderd. "Wapens zouden geladen opgeborgen moeten worden. Hoe meer je met een wapen doet, hoe meer kans er is op een ongewild schot."

127-millimeter-kanon

Op de lijst staan een aantal opzienbarende incidenten. In 2012 loste een 127-millimeter-kanon van de marine per ongeluk een schot in de Golf van Aden. Ook gingen er wapens onbedoeld af in het hoofdgebouw van de Marechaussee Brigade in Baarn, in Mazar-e-Sharif in Afghanistan en in de achtertuin van een marechaussee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl