Brink's Nederland gaat zelfstandig verder
NOS Nieuws

Geldtransporteur Brink's zelfstandig verder

Geldtransporteur Brink's Nederland gaat zelfstandig verder. Het Amerikaanse moederbedrijf wil geen geld meer in de Nederlandse tak steken, omdat het de Rabobank als klant is kwijtgeraakt. Daarop heeft het Nederlandse management bedongen zelfstandig en in afgeslankte vorm verder te gaan.

De aandelen van het Nederlandse bedrijf zijn ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Die moet ervoor zorgen dat het bedrijf met een deel van het personeel kan doorgaan. Komend jaar mag Brink's Nederland nog gebruikmaken van de naam van het voormalige Amerikaanse moederbedrijf.

De levensvatbaarheid van Brinks Nederland wordt met deze stap groter

Ad Wijnhoven - Brink's Nederland

In oktober kondigde Brink's Nederland een grote reorganisatie aan. Daarbij zouden 600 van de ruim 1000 personeelsleden hun baan verliezen. Die ontslagen zouden noodzakelijk zijn omdat Brink's vanaf juli 2015 niet langer voor de Rabobank geld vervoert.

Rabobank is de grootste klant van Brink's Nederland en laat vanaf dat moment het transport uitvoeren door Geld Service Nederland (GSN). Dat is een gezamenlijk transportbedrijf opgericht door de drie grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING. Brink's Nederland probeert een deel van de huidige werknemers onder te brengen bij GSN.

Sociaal plan

Met de bonden wil Brink's een sociaal plan afspreken voor de komende ontslagronde. De directie zegt dat met de verzelfstandiging meer geld beschikbaar komt voor het plan.

Meindert Gorter van FNV Transport & Logistiek zegt nog niets te weten over een verbeterd sociaal plan. Het lijkt er volgens hem vooral op dat het voor de moedermaatschappij een goedkope manier is om van een probleem af te komen.

Er is nog steeds geen zicht op een goed sociaal plan of genoeg werkgelegenheid bij andere geldtransporteurs, aldus Gorter. Als er daar niet snel duidelijkheid over komt, dan verwacht hij dat er acties komen.

Vooralsnog lijkt het voor de moedermaatschappij op een goedkope manier om van een last af te komen

Meindert Gorter - FNV Transport & Logistiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl