Geen witte Kerst, maar wel hooikoorts
Tienduizenden Nederlanders zitten hoestend en proestend bij de kerstboom. Door het zachte weer zweven nu al pollen in de lucht.
Normaal worden pas in het begin van het voorjaar de eerste hooikoortswaarschuwingen gegeven, nu gebeurt dat al voor de Kerst. Vanochtend stuurde bioloog Maurice Martens een 'pollenbericht' de wereld in.
Sommige bomen en struiken hebben de winter overgeslagen.
"Sommige hazelaars staan al in bloei, zowel in struikvorm in bossen als boomhazelaars in steden en dorpen", zegt Martens in het NOS Radio 1 Journaal. "En van niet-inheemse elzen knappen de katjes al open, waardoor pollen worden verspreid die bij sommigen hooikoorts veroorzaken."
Bomen en struiken die in december pollen afscheiden, slaan volgens Martens de winter over. "Bij een zachte herfst denken ze dat het al voorjaar is."
Geplaagd
Hoelang pollen de komende tijd in de lucht blijven, hangt van het weer af. "Regen wast de lucht wel weer schoon. Maar als het zachte weer aanhoudt en het blijft droog, zullen meer katjes in bloei komen, vooral bij zonnig weer."
Martens schat dat de helft van de mensen die gevoelig zijn voor pollen, nu geplaagd worden door hooikoortsachtige verschijnselen.
Ook de afgelopen twee jaar was het vaak zacht, waardoor planten nauwelijks tot rust komen. "Dan bloeit er altijd wel iets. Mensen die hiervoor allergisch zijn, hebben alleen in november nergens last van."