Linda Voortman is volgens het OM ten onrechte als verdachte aangemerkt
NOS Nieuws

Kamerlid Voortman niet vervolgd om lekken

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wordt niet vervolgd voor haar rol in het lekken van namen voor de functie van Nationale ombudsman. Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze haar ambtsgeheim niet geschonden en is ze ten onrechte als verdachte aangemerkt.

Dit voorjaar lekten namen uit van kandidaten. Een anonieme bron stuurde de NOS een mail met een lijstje. Korte tijd later schorste GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik Voortman, omdat ze vertrouwelijke stukken over de sollicitatie in de fractie zou hebben besproken. Naar aanleiding van het lekken van de namen deed Kamervoorzitter Van Miltenburg aangifte en de Rijksrecherche stelde een onderzoek in.

Uit dat onderzoek trekt het OM de conclusie dat een aantal Kamerleden inzage heeft gehad in vertrouwelijke stukken met namen van kandidaten en dat Voortman een van hen was. Uit het onderzoek is niet gebleken wie de mail naar de media heeft gestuurd.

Geen wetenschap

Wel is volgens het OM duidelijk dat Voortman geen wetenschap kan hebben gehad van een van de namen die in de mail worden genoemd. Het OM gaat er daarom van uit dat het GroenLinks-Kamerlid de mail niet heeft gestuurd.

Het OM zegt verder dat Voortman niet strafrechtelijk kan worden verweten dat ze vertrouwelijke informatie heeft besproken met andere Kamerleden. In de regelingen daarover staat niet dat Kamerleden niet over vertrouwelijke stukken mogen praten met collega's die ook recht hadden op inzage in de stukken.

Geen andere verdachten

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche zijn ook geen andere verdachten naar voren gekomen.

In een reactie zegt Voortman dat het onderzoek bevestigt dat ze niks fout heeft gedaan en dat ze daar erg blij mee is. "Na mijn zwangerschapsverlof ga ik met dubbel veel zin weer namens GroenLinks aan de slag voor goede zorg, een humaan asielbeleid en toegankelijk openbaar bestuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl