Mangastrips over het leven van Jezus
NOS Nieuws

De Bijbel verslaat het Rode Boekje in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

De lift stopt op de derde verdieping van een groot flatgebouw. Als de deuren opengaan is het alsof je in een andere wereld terechtkomt. Het lijkt in niets op de straat in Peking. Een wat oudere man geeft ons met een grote lach een envelopje, waar we geld in kunnen doneren. Een vrouw laat ons het boekwinkeltje zien, met mangastrips over het leven van Jezus. Er zijn cd’s en dvd’s met preken en er is een coffeeshop. Het doet denken aan een evangelische gemeenschap in Amerika.

Het is de Kerk van Zion, een van de snelst groeiende private kerken van Peking. Onder de bezielende leiding van dominee Jin Mingri is de kerk uitgegroeid tot een gemeenschap van ruim duizend mensen. Iedere week komen er nog eens vijftig bij.

  • NOS
    Dominee Jin zegent het avondmaal
  • NOS
    Dominee Jin geeft een preek
Hosties en wijn worden uitgedeeld aan de gelovigen

Het is aan de lokale autoriteiten of ze er wel of niet iets tegen doen. In de meeste provincies worden de kerken oogluikend toegestaan. In sommige steden worden kerkgebouwen gesloopt en volgens China Aid, een kerkelijke organisatie uit Amerika, zijn vorig jaar 7400 Chinese christenen vervolgd.

Maar over het algemeen probeert de Chinese overheid pragmatisch om te gaan met de kerken. Want in een land waar de overheid het moeilijk heeft om efficiënte sociale dienstverlening op te zetten, is alle hulp welkom. De christelijke gemeenschappen helpen juist op dat gebied belangeloos mee. De basiswaarden van onbaatzuchtigheid en naastenliefde die het christendom kent, zijn in deze tijd van materialisme en corruptie van grote waarde, ook voor de partij.

  • NOS
    Gelovigen hebben hosties en wijn gekregen
  • NOS
    Iedere week komen er vijftig kerk-leden bij

Christenbazen

Veel rijke zakenlieden zijn christelijk geworden en doen het liefst alleen zaken met andere christenen, omdat ze dezelfde normen en waarden hebben. Deze 'christenbazen', zoals ze worden genoemd, bouwen door het hele land grote kerken en moedigen elkaar tijdens bijeenkomsten aan eerlijk zaken te doen, belasting te betalen en de armen te helpen.

Verwacht wordt dat president Xi Jinping begin volgend jaar met een nieuw standpunt van de Communistische Partij over religie komt. Volgens dominee Jin Mingri kan dat nog alle kanten op. De kerk kan de komende jaren nog enorm groeien. Als het net zo snel gaat als nu, zo’n 10 procent per jaar, dan heeft China in 2030 de grootste christelijke gemeenschap ter wereld. "Als de Partij daar slecht mee omgaat, zal de controle weer strikter worden en zullen er weer mensen worden vervolgd. Ik bid voor Xi Jinping dat hij een wijs besluit neemt."

Als het zo doorgaat, heeft China in 2030 de grootste christelijke gemeenschap ter wereld.

Dominee Jin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl