In Sydney zijn de foto's weggehaald van de vandaag begraven gijzelaars
NOS Nieuws

Gijzeling Sydney kost politicus de kop

De gijzeling vorige week in een café in Sydney heeft leider John Robertson van de regionale afdeling van de Labor-partij de kop gekost. Hij stapte op nadat bekend was geworden dat hij zich in 2011 had ingezet voor de gijzelnemer, Man Haron Monis.

Monis woonde in Robertsons kiesdistrict en vroeg om zijn bemiddeling bij een overheidsdienst voor familiezaken, zodat hij op Vaderdag zijn kinderen mocht zien. Hij was toen al veroordeeld voor het sturen van haatbrieven naar familie van militairen die bij missies in het buitenland waren omgekomen.

Robertson stemde toe en stuurde de dienst een brief. Die wees het verzoek af. De briefwisseling werd gisteren openbaar gemaakt. Robertson, namens Labor oppositieleider in New South Wales (NSW), besloot daarna af te treden. Over drie maanden zijn er verkiezingen in NSW.

Begrafenis

De twee Australiërs die bij de gijzeling omkwamen, zijn vandaag begraven. De uitvaart van Tori Johnson vond plaats in een kerk op nog geen 100 meter afstand van het Lindt-café waar hij werkte en stierf.

Zijn zwangere vrouw, die ook gegijzeld werd, spreekt later vandaag bij de begrafenis van de andere omgekomen gegijzelde, Katrina Dawson.

Waakzaam

Premier Tony Abbott zegt dat iedereen alert moet blijven. Veiligheidsdiensten hebben de afgelopen week een toename van communicatie in terroristische kringen waargenomen, zegt hij.

Abbott: blijf alert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl