Illegaal vuurwerk ligt vaak onbeschermd in woningen
NOS Nieuws

'Geef buurman met illegaal vuurwerk aan'

VeiligheidNL roept mensen op om Meld Misdaad Anoniem te bellen als ze vermoeden dat de buren illegaal vuurwerk in huis hebben. In Nederland ligt aan het eind van het jaar naar schatting 1 tot 2 miljoen kilo illegaal vuurwerk opgeslagen bij mensen thuis.

Waar de professionele vuurwerkbranche aan strenge veiligheidsvoorschriften moet voldoen, ligt het illegale vuurwerk vaak onbeschermd op zolders, in garages of zelfs op slaapkamers. In de nieuwe vuurwerkcampagne van VeiligheidNL wordt daarom gewaarschuwd voor de gevaren van het illegaal opgeslagen vuurwerk.

Bompak

Volgens VeiligheidNL laten mensen die illegaal vuurwerk afsteken zich niet zo makkelijk afschrikken. Daarom richt de campagne zich dit jaar vooral op omwonenden.

Om aandacht te vragen voor de risico's was er de afgelopen week een opvallende actie. In diverse plaatsen belde een man in een bompak aan bij een rijtjeshuis en vroeg mensen of ze een pakket waarin vuurwerk leek te zitten voor de buren wilden aannemen en bewaren.

Veel mensen reageerden verontwaardigd en zeiden geen vuurwerk in huis te willen. VeiligheidNL noemt het belangrijk dat mensen zich uitspreken tegen "explosieven in de buurt".

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
'Ervoor zorgen dat Nederland geen illegaal vuurwerk meer accepteert'

Effect

Volgens Angeniet Gillissen van VeiligheidNL wordt het vuurwerk op de meest bizarre plekken bewaard. "Er liggen grote hoeveelheden vuurwerk weken onder het bed van de kinderen zodat het maar niet door de politie wordt ontdekt. De meesten hebben niet door dat ze met dat, vrijwel altijd illegale vuurwerk, kleine 'Enschedeetjes' in huis hebben. Een ongeluk kan desastreuze gevolgen hebben voor henzelf en de omgeving."

Of de campagne gaat werken durft Gillisen niet te zeggen: "We weten van vorige campagnes dat er op korte termijn wel een effect is, mensen schrikken en nemen maatregelen. Maar op de langere duur zakt dat weer weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl